PÄÄSIÄINEN

3 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· Ruokavinkit· Ruokatietopankki

Pääsiäispavlova
Kuva Timo Viljakainen

Pääsiäinen on perinteisesti ruokajuhla, kuten muutkin suomalaiset pyhät. Ruokaperinteessä on paljon katoliselta ajalta periytyviä, paaston päättymiseen liittyviä piirteitä ja ortodokseilta periytyviä tapoja. Kun paaston aika oli ohi, saatiin herkutella vapaasti.

Entisaikaan ei pitkäperjantaina sallittu kyläilyä, raskasta työntekoa, hauskanpitoa eikä tulentekoa. Siksi pitkäperjantain ruoat ovat olleet perinteisesti kylmiä kalaruokia tai edellisenä päivänä valmistettuja. Lounais-Suomesta kotoisin oleva, maltaista valmistettu, imelletty mämmi toi kylläisyyden tunnetta.

Ortodoksiperinteen mukaan paaston jälkeen päästin herkuttelemaan pashalla, jota nautittiin sellaisenaan tai kulitsaviipaleen päällä. Alun perin pashaan käytettiin nimenomaan paaston aikana käyttämättä jääneitä munia sekä maitotuotteita, kuten rahkaa, voita ja kermaa.

Lammas on kuulunut pääsiäisen juhla-aterialle niin kristityillä kuin ortodokseilla, ja on kotiutunut myös suomalaiseen pääsiäispöytään niin lampaanviuluna kuin mehevänä lammaspatana, kyljyksinä, fileinä tai lampaanlihapyöryköinä.

Kana on pääsiäisenä uuden elämän synnyttäjän symboli. Erilaiset kanaruoat (broileri) sopivat hyvin keventämään pääsiäisenpyhien ruokatarjontaa

Kananmuna on uuden elämän symboli. Se kuuluu itseoikeutetusti pääsiäiseen. Niin ruokapöytään eri muodoissa kuin maalattuna ja koristeltuna koristeeksi.

Pääsiäisen värityksenä vallitsee keltainen, onhan pääsiäinen auringon juhlaa sekä vihreä, joka symboloi alkavan kevään vihreyttä ja talven selän taittumista.

MÄMMI

Mämmi on perinteinen pääsiäisen jälkiruokaa. Se on maltaista, ruisjauhoista ja vedestä imellettyä ja uunissa loppuun kypsennettyä tumman ruskeaa ”puuroa”.

Mämmi on alun perin kotoisin Lounais-Suomesta ja keskiajalla se oli nimenomaan pitkänperjantain paastoruokaa. Uuneihin ei saanut sytyttää tulta, vaan syötiin kylmiä ruokia.

Mämmiä syödään perinteisesti kerman ja sokerin kera, mutta sitä on sivelty myös ruisleivän päälle.

Mämmi levisi muualle Suomeen vasta 1900-luvulla, jolloin sitä alettiin valmistaa myös teollisesti.

Nykyisin mämmiä voi tuunata vaikka mousseksi, jäädykkeeksi tai jäätelön mausteeksi. Mämmikakku ja mämmisämpylät ovat myös kokeilemisen arvoisia.

Kotimämmin valmistus

Mämmiherkkuja

Mämmikakku

KANANMUNIEN VÄRJÄÄMINEN

Laita kananmunat veteen haluamasi väriaineen kanssa ja keitä 8 minuuttia. Lisää keitinveteen tilkka etikkaa, niin väri tarttuu paremmin kananmuniin.

Jäähdytä keitetyt munat nopeasti kylmässä vedessä, niin kuori irtoaa helpommin.

Hyviä luonnonvärejä löytyy keittiön kaapista:

  • Keltainen väri syntyy laittamalla keitinveteen currya tai kurkumaa
  • Vaalean ruskean värin saa laittamalla keitinveteen sipulinkuoria
  • Ruskean värin saa lisäämällä keitinveteen kahvia ja vaaleamman ruskean keittämällä munat vahvan teen kanssa
  • Punaisen värin saa punajuuren säilykepurkin liemellä
  • Sinisen värin antavat mustikat tai marja-aronia
  • Vihreän värin saa aikaa pinaatilla tai koivunlehdillä
  • Kuvioita munan pintaan saa, kun kananmunan ympärille kietoo narua ennen keittämistä
  • Muita kuvioita saat käyttämällä kukkia, kauniita maustelehtiä tai kun leikkaat voipaperista mallikuvio-sabloneja. Kiedo kuviot tiukasti munien ympärille ompelulangalla ja keitä kananmunia halutun värin kanssa.
  • Batiikkikuvion saa aikaan, kun kietoo munat folioon ennen kuin keittää ne väriaineen kanssa.


PÄÄSIÄISEEN SOPIVIA RESEPTEJÄ

Särkisalaatti

Savustettu peruna-lohisalaatti

Salaattipiirakka

Pääsiäispupun salaatti

Kana-viinirypälesalaatti

Paahdettu juuressalaatti ja palsternakkakastike

Pääsiäisen munasalaatti

Munapaistokset

Paahtopaistisalaatti


Sieni-munakasrulla

Gluteeniton Sieni-munakasrulla

Frittata

Kukkakaali-perunapata

Mausteinen lammaspata

Nyhtölammas

Broileri saltimbocca

Ahvenrullat sitruunakastikkeessa

Lohta ja sitruunaperunoita

Shakshuka

Sitruuna-sokerikakku

Pääsiäispavlova

Skonssit ja sitruunainen kurpitsahillo

Tyrniposset