Yhdistyssivut
Hyödyllisiä materiaaleja Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksille ja tietoa yhdistystoiminnasta.
Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksille
Ajankohtaista juuri nyt: Toimintakertomuksien 2023 palautusaika on päättynyt.
Tästä osasta löydät linkkejä, lomakkeita ja lomakepohjia yhdistystoimintaan.
Esitepohja: tule jäseneksi Tallenna koneelle ja muokkaa omaan tarpeeseen.
Yhdistyksen toimintakertomustyökalu vuoden 2024 toiminnan seuraamista varten. Tallenna pohja ensin omalle koneelle ja muokkaa sitä sen jälkeen.
Yhdistyksen muokattava toimintakalenteripohja 2024. Tallenna koneelle ja muokkaa omaan tarpeeseen.
Yhdistyksen toimintasuunnnitelmalomake. Tallenna koneelle ja muokkaa omaan tarpeeseen.Vuosikokouksen esityslista yksi kokous vuodessa muokattava pohja
Nettiin sopivat ja painokelpoiset MKN logot löydät uutishuoneestamme:
MKN logotOhjeita ja materiaalia yhdistyksen rekisteröimiseksi
Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksistä monet ovat vielä maaseutuseurojen tai maamiesseurojen rekisteröitymättömiä alaosastoja tai pienviljelijäyhdistysten yms. rekisteröitymättömiä naisosastoja. Käytäntö on jäänyt elämään historiasta, mutta monet seikat puoltavat maa- ja kotitalousnaisten yhdistysten rekisteröitymisen puolesta.
On hyvä muistaa, että rekisteröitymättömän yhdistyksen varat ovat viime kädessä pääseuran omaisuutta. Nykyisin monilla maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksillä on enemmän varoja ja yhdistykset toimivat usein pääseuroja aktiivisemmin, joten olisi luonnollista, että virallisestikin toimijat päättävät omista asioistaan ja varoistaan.Nyt myös pankit ovat alkaneet vaatia, että tilinomistaja on rekisteröitynyt yhdistys, muutoin varat tulisi olla jonkun yksittäisen henkilön nimissä. Se ei ole hyvä ratkaisu, sillä jos esimerkiksi tilinomistaja menehtyy, varat katsotaan hänen omaisuudekseen.
Rekisteröitymisestä huolimatta mahdollinen yhteinen toiminta voi jatkua kuten ennenkin, mutta kumpikin yhdistys hoitaa omat asiansa ja varansa, eikä toinen yhdistys ole alisteisessa asemassa.
Rekisteröityminen ei ole vaikeaa ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus tarjoaa yhdistysten käyttöön tarkastetut mallisäännöt, jolloin rekisteröityminen on edullisempaakin kuin alusta alkaen tehdyillä säännöillä.
Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen Ojeissa käsitellään tilannetta, jossa jo toiminut rekisteröitymätön yhdistys rekisteröidään eli käytännössä perustetaan uusi yhdistys. Tutki myös "lopetettavan" yhdistyksen säännöt, sieltä löytyvät säännöt, miten entinen yhdistys puretaan.
Jos perustetaan aivan uusi yhdistys, silloin alkuneuvottelut jäävät vain pois ja vähintään kolme 15 vuotta täyttänyttä voi perustaa uuden yhdistyksen.
Maa- ja kotitalousnaisten rekisteröidyn yhdistyksen mallisäännöt
Säännöt on tehty nimenomaan järjestömme tarpeita varten. Jos muutatte aiemman rekisrteröidyn yhdistyksen sääntöjä, ne voi muuttaa verkossa edullisemmin käyttämällä diaarinumeroa 2018/001549Y, jolloin säännöt tulevat valmiiksi verkkoon muokattavaksi. Käytännössä sääntöihin muokataan nimi ja kotipaikka. Sähköinen ilmoitus on paperi-ilmoitusta edullisempi.Yllättäen on ilmennyt, että uusi rekisteröitävä yhdistys onkin ilmoitettava paperilomakkeella, jolloin maksu on korkeampi. Sen voi myös tehdä verkossa kun hyödyntää sääntöjen muokattavaa word-tiedostoa, mutta tämän hetken tiedon mukaan verkko-ilmoitus ei mahdollista edullisempaa hintaa. Ota yhteyttä Helena Velin 040 527 1579 helena.velin@maajakotitalousnaiset.fi
MKN perustavan kokouksen asialistapohja (tallenna pohja ensin omalle koneelle muokkausta varten) Järjestäytymiskokous voidaan pitää vaikka heti perustavan kokouksen jälkeen.
Maa- ja kotitalousnaisten toimintaMitä Maa- ja kotitalousnaiset tekee? Miten pääsen mukaan? Keitä me olemme?
Alla olevista tiedostoissa kerrotaan mitä järjestö tekee ja miksi siihen kannattaa kuulua. Aineistoissa on selvitetään myös Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteita ja toimintaa koko orgarinisaation eri tasoilla. Tervetuloa mukaan!
Tervetuloa Maa- ja kotitalousnaisten jäseneksi
Maa- ja kotitalousnaiset, strategia ja toiminta 2024Maa - ja kotitalousnaisten organisaatio
Aineistoja yhdistystoiminnan opiskeluun
Järjestössä on puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, ehkä jäsenrekisterinhoitaja, mutta siellä voi olla myös muita luottamushenkilöitä kuten viestijä, huvimestari, urheiluvastaava, muonitusvastaava jne. Näin vastuut jakaantuvat tasaisemmin, eikä muutamille luottamushenkilöille kasaudu liian suuri taakka. Yleensä luottamushenkilöt tekevät työtä korvauksetta, varsinkin pienissä yhdistyksissä.
On hyvä tietää hallituksen jäsenille kuuluvat tehtävät ja vastuut. Kokousten järjestämisessä on monia muistettavia asioita. Vuosikellon tekeminen kannattaa, jotta yhdistyksen toiminta on suunnitelmallista.