MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – hyödynnä joulunpyhiltä jääneet ruoat

3 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Yllin kyllin kaikkea, jottei ruoka vaan joulupöydästä lopu…Tuunauksella taklaat ruokahävikin!

Älä ruoki hukkaa
MKN:llä on ollut vuosien varrella useita ruokahävikkihankkeita ja -kampanjoita. Tässä Älä ruoki hukkaa -kampanjan (2021-2022) kuvitusta.

Ruokahukka vaanii

Perinteisesti joulupöytä katettiin aattona ja sen annettiin olla pyhien yli tarjolla: Joulupöydästä sai syödä aina kun vähänkin siltä tuntui! Pöytää välillä täydennettiin tai ruokia lämmitettiin, yölläkin oli lupa syödä. Muutoin arkinen ja jopa niukkakin ruokatalous muuttui yltäkylläiseksi ja runsaaksi jouluna. Pitkin syksyä hillottiin, säilöttiin ja varauduttiin juhlapyhien tuloon. Onneksi tässä ajassa varautuminen ei ole yhtä kovan työn takana kuin esivanhempiemme aikaan, mutta valitettavasti tapa hamstrata ruokaa on säilynyt meidän aikoihimme saakka. Runsaasta ruokatarjottavasta seuraa myös ruokaa, joka jää syömättä tarjoilun monipuolisuuden vuoksi. Ruokahukkakin vaanii. 

Tuunauksella ruokahävikki minimiin

Oli jouluruokaa enemmän tai vähemmän tarjolla, todennäköisesti sitä jonkun verran jää. Toki jäähdytetyn ruoan voi kotona uudelleenkin lämmittää, mutta samojen ruokien syöminen monta päivää peräkkäin usein myös kyllästyttää. Vähän leikkimieltä ja mielikuvitusta, niin pääset ruokien tuunaamisen makuun. Tietysti voit osan ruoasta pakastaa myöhempää käyttöä varten tai pakata ruokavieraille mukaan kotiin viemisiksi.

Tuunausvinkit:

  • kinkku, lampaanpaisti, kalkkuna: pizza, lämpimät voileivät, pyttipannu, keittoon, pataan, piirakoiden täytteeksi
  • paistoliemet: toimii lihaliemenä laimennettuna ja rasva kinkkutemppuun
  • laatikot (lanttu, peruna, porkkana): sämpylöihin, leipiin yms., sosekeitoksi, kasvisohukaisiin, vohveleihin, pannukakkuun tai lättyihin
  • maksalaatikko: paista pannulla viipaleita, kylmänä viipaleena leivän päälle
  • keitetty peruna: taipuu lähes mihin vain
  • rosolli: hyytelö, pyttipannu, borssikeiton tyyppinen keitto, kasvismuhennosta
  • suolakalat: voileipiin, salaatteihin, pitsan ja piiraiden täytteeksi, kalaperunalaatikkoon, uuniperunan täytteisiin, paistettuna perunoiden kanssa, kalakeittoon
  • juustot: lämpimät voileivät, pitsat, piiraat, juustoperunoihin, keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin, levitteisiin, salaatteihin
  • lipeäkala: keittoon, kohokkaaseen, lipeäkalapaistokseen, kalalaatikkoon, lämpimiin voileipiin, lehtitaikina leivonnaisiin
  • maitokastike: mausta uudelleen, muhennospohjaksi, kohokkaan pohjaksi, täytteeksi piirakoihin, pitsoihin
  • riisipuuro: laatikkojen pohjana, leipätaikinaan, piirakoihin, maustettuna jälkiruokiin
  • kakut: jälkiruokiin, korpuiksi, korppujauhoksi
  • piparit: jäätelön sekaan, jälkiruokiin, korppujauhoksi
  • tortut: jälkiruokiin, (hillottomat tai taikinalevyt: lisää suolainen täyte)
  • joululeipä: korppujauhot, leipäpuuro, leipävanukas

Puolukkajälkkäri

1–2 dl kakun tai piparin muruja

(1–2 rkl kaakaojauhetta)

3 dl puolukkasurvosta (sokeroitua)

½ dl maitoa

½ dl rahkaa (ripaus fariinisokeria)

Sekoita maito, fariinisokeri ja rahka keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan. Murenna kakut ja/tai piparit ja sekoita niihin kaakaojauhe (kaakaon voi jättää pois, mikäli murut ovat hyvin maukkaita). Sekoita puolukkasurvos ja muruseos keskenään juuri ennen tarjoilua. Jaa herkku annosmaljoihin ja koristele rahkamaito kastikkeella ja kokonaisilla puolukoilla tai ripauksella fariinisokeria. Syö heti.

Rosolliborssi kinkulla tai ilman

½ l rosollia, 1–2 sipulia

2–3 rkl öljyä

2 valkosipulinkynttä

1 tl basilikaa

1 tl meiramia

1 laakerinlehti

1 kasvisliemikuutio

mustapippuria, suolaa maun mukaan

2 dl punaviiniä tai rypälemehua

3–5 dl vettä

(voit lisätä keittoon myös hienonnettua kypsää lihaa)

Hienonna rosolli veitsellä sekä kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rosollia ja sipulia hetki öljyssä kattilan pohjalla. Lisää murskattu valkosipuli ja mausteet sekä osa viinistä.

Anna hautua 5–10 minuutin ajan. Lisää loput viinistä sekä vesi, poista laakerinlehti. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Soseuta keitto tai tarjoa sellaisenaan. Mikäli haluat borssiin myös lihaa, pilko mukaan myös kinkkua tai kalkkunaa…

Victorian kiisseli

3–5 dl riisi-, kaura- tai ohrasuurimopuuroa

¾ dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

sitruunan mehu

raastettua sitruunan kuorta (mantelilastuja)

3 liivatelehteä

3 dl kuohukermaa

Anna puuron jäähtyä ja mausta se sokerilla, sitruunan mehulla ja kuorella sekä vaniljasokerilla. Pehmitä liivatteita kylmässä vedessä noin viisi minuuttia ja sulata ne kuumaan maitoon tai vesitilkkaseen. Lisää puuroon vatkattu kerma ja liivatteet. Kaada seos huolellisesti voideltuun rengaskakkuvuokaan hyytymään (hyytymisaikaa saa varata ihan reilusti). Kasta vuoka kuumaan veteen ennen kumoamista. Tarjoa puolukkakastikkeen tai kiisselin kanssa. Voit hyydyttää Victorian kiisselin myös tavallisessa tarjoilukulhossa.