Kasvissosekeitto

Tässä kasvissoskeiton perusohje, jota voit muunneella kauden ja käsillä olevien aineksien mukaan.
Kasvissosekeittoon saat upotettua vähän nahistuneitakin kasviksia.

Vihreää sosekeittoa kupissa, sämpylää taustalla
Kuva: Timo Viljakainen
Kasvissosekeitto perusohje
4-6 annosta
G M V

700-800 g erilaisia kasviksia
1,5 l kasvislientä (vettä ja liemitiivistettä)
0,5 tl rouhittua musta- tai valkopippuria
(suolaa)
kuivattuja tai tuoreita yrttejä

1. Kuori kasvikset tarvittaessa ja paloittele ne. Tarvitset paloiteltuja kasviksia keittoon noin 1,5 litraa. Käytä kauden kasviksia ja niitä, mitä kaapeistasi löytyy. Esim. pari sipulia, muutama peruna ja porkkana, pala lanttua,selleriä, palsternakkaa ja purjoa. Myös parsa- ja kukkakaali sopivat keittoon.

2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää kasvikset sekä pippuri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Erilaiset yrtit tuovat keittoon uutta makua.

Vinkit
: Sekoita soseutetun keiton joukkoon tuore- tai sulatejuustoa, ruokakermaa tai vaikka kookosmaitoa.
Mausta keitto vaihteeksi currylla, juustokuminalla, paprikajauheella tai jollain maustesekoituksella.
Lisää ruokaisuutta keittoon saat lisäämällä keiton pinnalle kypsää lihaa, paistettuja sieniä, juustoraastetta, krutonkeja tms.
Kiireisen päivän keitto syntyy erilaisista pakastekasviksista.