MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – sesonkiherkkuja ja yhteisöllisyyttä

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Fiksu syö sesongin mukaan. Sesongin raaka-aineita kannattaa käyttää arkeen ja juhlaan, ja omia herkkureseptejä jakaa muiden iloksi.

48 MKN90 BLOGI KUVA
Perhe kakkukahveilla. Kuva: Voitto Kivi, 1963 Hyvinkään kaupunginmuseo. Finna.fi

Vastuullisuutta, edullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä

Sesonkiruoka tuo mukavaa vaihtelua ruoanlaittoon ja ruokapöytään. Sesonkien huomioiminen ruokakorissa ja -pöydässä on osa vastuullista syömistä. Kasvukautemme Suomessa on hyvin rajallinen, ja tämän vuoksi myös sesongit vaihtelevat hyvin paljon. Fiksu kuluttaja tunnistaakin kaudet ja ajankohdat, jolloin raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Sesongin mukaan syöminen näkyy myös kukkarossa, sillä satokauden aikana raaka-aineet ovat yleensä edukkaampia. Muista suunnittelussa neljä vuodenaikaa. Kesällä lautaselle voidaan valita salaatiksi vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua, talvella taas kasviksina toimii loistavasti varastojuurekset. Myös sesongin mukaan syömisessä saa käyttää luovuutta; mausta yrteillä, erilaisilla mausteilla, marinadeilla ja kokeile rohkeasti uutta.

Tärppejä sesongin mukaan syömiseen:

  • Myös tuontiruoka voi olla sesonkiruokaa. Esimerkiksi sitrushedelmien sesonki on alkuvuodesta.
  • Myös kaloilla on sesongit
  • Säilöminen, kuten pakastaminen auttaa sesonkiherkkujen syömisessä ympäri vuoden. Metsämarjat maistuvat talvellakin, kun ne on muistanut säilöä asianmukaisesti.

Helppoutta sesongista

Jos sesongin raaka-aineet mietityttävät kannattaa ruokakauppaan mennessä kiinnittää huomiota siihen, mitkä tuotteet on nostettu esille ensimmäiseksi ja millä tuotteilla on edukas hinta ostohetkellä. Kannattaa myös kysyä rohkeasti kauppiaalta tai muulta myymälähenkilökunnalta, mitä he suosittelevat juuri sillä hetkellä. Myös satokausi.fi-sivustolta voi kurkata mikä on sesongissa.

Sitrushedelmien satokausi on aluillaan. Moni niistä on parhaimillaan alkuvuodesta. Helppo appelsiinisuklaakakku valmistuu nopeasti, sinun tarvitsee vain sekoittaa ja paistaa se!

Appelsiinikakku

5 dl vehnäjauhoja

2½ dl sokeria

2 tl soodaa

3 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

200 g voita

1 dl appelsiinimarmeladia

1 prk kermaviiliä

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voi, marmeladi, kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.

(Ohje: Auran 2. osaston maatalousnaiset)

Hyvän mielen kakkuvihko - yhteisöllisyyttä yhdistysten välillä

Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksissä kiersi keväästä 2008 syksyyn 2008 Hyvän mielen viesti. Viestin mukana yhdistyksissä kiersi viestitarjotin ja -vihkonen.

Viestitarjottimeen kerättiin jokaisen viestiä vieneen yhdistyksen nimi. Viestivihkoseen jokainen tempaukseen osallistunut yhdistys kirjoitti tervehdyksiä, sekä yhdistyksessä valitun kakkureseptin. Yhdistykset veivät viestitarjottimen, -vihkosen, tervehdyksensä sekä kakun seuraavaan yhdistykseen. Hyvän mielen viesti sai aikaa monia mukavia tapaamisia yhdistysten välillä.

Toivottavasti tämä yhteisöllisyys ja mukavat tempaukset toteutuvat yhdistysten välillä jatkossakin. Tämä viesti meni upeasti aikoinaan eteenpäin. Kiitos vielä kerran kaikille yhdistyksille, jotka osallistuivat hyvän mielen viestiin. Ja erikoiskiitos heille, jotka lahjoittivat (ehkä salaisenkin) kakkureseptinsä kaikkien tietoon. Herkullisia kakkujen leivontahetkiä!