Unohdettu karviainen on pihan salainen yllättäjä

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee sesongissa olevaa, runsasta satoa tuottavaa karviaista. Hieman väheksytty puutarhamarja voi yllättää: karviaista voi käyttää raparperin tavoin. Karviainen sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin kokkauksiin.

Karviainen

Karviainen voi yllättää

Karviainen kasvaa viljeltynä lähes koko maassa Rovaniemen korkeudelle asti. Suomessa Itä- ja Keski-Suomi ovat tärkeintä karviaisen viljelyaluetta. Jo 1600-luvulla Suomeen tuotu karviainen levisi kotipuutarhoissa 1900-luvun alkuun asti. Pensaisiin levisi härmä, ja ne hävisivät. Sittemmin Suomeen tuotiin uutta tervettä karviaiskantaa, mutta tämä hyvä marja on jäänyt vähän muiden puutarhamarjojen varjoon. Karviainen on monikäyttöinen, maukas ja mainio säilöntämarja.

Karviainen vaatii multavan, avoimen ja valoisan kasvupaikan, jotta vältytään härmältä. Mutta muuten karviaispensas on helppohoitoinen. Tavallisesti karviaismarja kasvaa pensaana, mutta se voidaan leikata myös puun muotoon, sillä se kasvaa myös pystysuuntaan. Syvän ja laajan juuriston ansiosta karviainen kestää kuivuutta paremmin kuin herukat. Vaikka karviaispensas ei kaipaa paljoakaan hoitoa, se tuottaa säännöllisesti hyvän sadon. Karviainen on kaunis koristepensaanakin, ja pienen kokonsa ansiosta se sopii mainiosti pieneenkin puutarhaan.

Karviaishillo

Mieto ja maukas marja

Karviaislajikkeita on kolme: kelta-, vihreä- ja punamarjaisia, ja jokaisessa on omanlaisensa maku. Keltainen karviainen on maultaan makein ja miedoin. Sen kuori on ohuin ja se kypsyy ensimmäisenä jo elokuun alkupuolella. Vihreä ja punainen karviainen ovat maultaan happamampia ja niillä on paksumpi kuori. Ne kypsyvät viikon pari myöhemmin kuin keltaiset. Karviainen vaatii hiukan erilaista käsittelyä kuin sukulaisensa herkkä herukka.

”Karviaisen haasteena ovat pensaan terävät piikit ja marjojen paksu kuori”, toteaa MKN Etelä-Savon ruoka-asiantuntija Katja Rissanen. ”Piikeiltä voi suojautua hyvillä puutarhahanskoilla tai käyttämällä keräämiseen poimuria. Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa.”

”Marjojen perkaamisessa sakset ovat oiva apu”, Katja Rissanen jatkaa. ”Niillä saa nopeasti napsittua kuivuneet kukinnot ja kannat pois. Karviainen jatkaa kypsymistään vielä poimimisen jälkeen, mikä kannattaa huomioida säilömisessä.”

Karviainen sisältää mm. C- ja E-vitamiineja sekä karotenoideja. Kuituakin siinä on mukavasti (3,5 g /100 g).

Karviainen on monikäyttöinen

Karviaisjäädyke

Käytä karviaismarjoja monipuolisesti. Karviaiset sopivat happamuutensa

vuoksi hyvin myös suolaisten ruokien seuraan. Esimerkiksi karviaismarjachutney sopii loistavasti grilliruokien lisukkeeksi.

Pakasta marjat kokonaisina tai keittämättä soseutettuna, keitä mehuksi tai hilloksi. Laita pullan tai piirakan täytteeksi, keitä vispipuuroa. Kokeile jäädykettä ja kiisseliä. Karviaista voit käyttää samoihin ruokiin, johon käyttäisit raparperia.

”Karviaiset kuuluivat minun lapsuuteni loppukesiin, niitä napsittiin leikin lomassa suoraan pensaista”, kertoo Katja Rissanen. ”Jokaisen lähitalon pihalla kasvoi karviaisia muiden marjapensaiden seassa. Parhaiten karviaiset maistuivat tuoreeltaan hiukan raakoina, mutta niitä myös pakastettiin ja kerättiin viinimarjamehun sekaan. Kuitenkin niillä oli tärkeä paikka puutarhan perällä.”

Karviaislimu

Karviaiset ovat MKN Ruokaneuvojen elokuun teemakasvis.

Lisää karviaisista Koti ja maaseutu -lehdessä nro 06/2022