Kävellään porukassa -järjestökampanja 2024

Tavoitteena on koota mukaan kaikenikäiset ja kävellä mahdollisimman paljon eri kokoisissa porukoissa. Porukassa kävely on mukavampaa ja samalla tulee kuulumisetkin vaihdettua. Ilmoittakaa kävelynne, jotta saamme kampanjalle näkyvyyttä. Ohjeet löytyvät tästä artikkelista.

Kansikuva2

Tavoitteena kaikenikäisten liikunnan lisääminen

Maa- ja kotitalousnaisten liikuntakampanjat ovat saaneet isot joukot liikkeelle monta kertaa. Vuosien varrella on kisattu muun muassa askelten tai kilometrien määrästä sekä loikattu liikkeelle eri liikuntalajeja kokeillen. Tällä kertaa järjestämme Kävellään porukassa -kampanjan, joka tähtää kaiken ikäisten liikunnan lisäämiseen kuten hallitusohjelmankin yhtenä tavoitteena on.

Kävellään isolla tai pienellä porukalla

Kävellään porukassa -tapahtumia voi järjestää pienemmissä tai isommissa porukoissa. Yhdistykset voivat järjestää kaikille avoimia tapahtumia, johon myös yhdistyksen ulkopuolista porukkaa kutsutaan esimerkiksi kaupan tai kirjaston ilmoitustauluun kiinnitetyllä kutsulla. Paikallislehtiin saa usein puffikirjoituksen tällaisista kaikkia koskevista positiivisista asioista.

Mikäli kävely tuntuu mukavammalta pienessä porukassa, ota perhe tai pyydä pari kaveria mukaan. Kertokaa kävelyistä omilla alueilla esimerkiksi työpaikoissanne ja kannustakaa myös muita kuin jäseniämme kävelemään porukassa. Kuka vain voi osallistua.

Järjestäkää kävelyt toistuviksi tapahtumiksi, esim. kokoonnutaan kävelemään kerran viikossa jostain paikasta (paikalle tulevat, ketkä ehtivät) – näin kertyy paljon kävelykertoja ja osallistujia.

Ohjeet kampanjan raportoimiseksi 1.1. - 31.10.2024

Saadaksemme tietoa kampanjan vaikuttavuudesta, toivomme nopean ilmoituksen kaikista kävelyistä sekä osallistujamäärästä webropol-lomakkeella tammi-lokakuun aikana. Kävelyjen toivotaan juurtuvan sinä aikana pysyväksi tavaksi. Tee ilmoitus osoitteessa webropol.com/s/kavpor tietokoneella tai puhelimella vastaamalla lomakkeen kohtiin 1 -3. Yhdestä kävelykerrasta yksi osallistuja tekee raportoinnin ja ilmoittaa kävelyyn osallistujien määrän.

Voit ilmoittaa myös monta kävelyä kerrallaan. Tämä sopii silloin, jos kävelyt ovat päivittäisiä ja osallistujia on vähän. Voit ilmoittaa esim. kävelyt viikottain vastaamalla kohtiin 1 (ei pakollinen), 2, 4 ja 5. Ohjeet ovat lomakkeella. 

Lisää puhelimen näytölle kuvake, jonka kautta pääset nopeasti ilmoittamaan kävelyt

1. Ohje Samsung Falaxy A 52 Android-puhelimelle (eri puhelimissa voi olla eroavuuksia).
1. Kirjoita puhelimen selaimeen webropol.com/s/kavpor
2. Oikeaan yläkulmaan tulee näkyviin 3 pistettä allekkain (tässä kohdassa erityisesti voi olla eraoavuuksia eri puhelimissa)
3. Klikkaa auki ja valitse: lisää aloitusnäyttöön
4. Vastaa lisää, jos kysyy lisävarmistuksia
5. Aloitusnäyttöösi muodostuu painike suoraan kävelyjen ilmoituslomakkeelle, joka nopeuttaa ilmoituksia. Kun on tehnyt muutaman tapahtumailmoituksen, ohjelma tarjoaa ilmoittajan yhteystietoja, eikä niitä tarvitse aina kirjoittaa uudelleen. Lomakeessa on vinkkejä myös lyhennysten käyttöön.

Joillekin voi olla tutumpaa luoda puhelimeen kirjanmerkki, joka johtaa raportointilomakkeelle. 

Kuvakeopsate2b


2. Ohje iPhone puhelimelle (eri puhelimissa voi olla eroavuuksia).
1. Kirjoita puhelimen selaimeen webropol.com/s/kavpor
2. Alareunaan tulee latauksen merkkikuvake, klikkaa kuvaketta.
3. Klikkaa sivu Lisää Koti-valikkoon.
4. Aloitusnäyttöösi muodostuu painike suoraan kävelyjen ilmoituslomakkeelle.

Lomake on päivitetty ja sillä voi ilmoittaa myös useamman kävelyn kerralllaan, Ohjeet löytyvät vastauslomakkeelta. Tämä tapa sopii erityisesti yksin tai yhden kaverin knssa käveltäessä säännöllisissä kävelyissä samoilla teillä, joista ei ole erityistä kerrottavaa.

Yhdistykseen voidaan valita kampanjakoordinaattori, joka vastaa muiden kanssa vastuuta jakaen yhdistyksen järjestämistä kävelyistä.
Koordinaattorille voi myös ilmoittaa esim. kampanja-ajan jälkeen omien pienempien ryhmien kävelyjen ja osallistujien yhteismäärät, jolloin yhdistykset saavat omiin toimintakertomuksiin toiminta-alueensa tiedot.

 Järjestäkää teemakävelyjä

Lisää maustetta liikuntaan tuo muiden asioiden tai tapahtumien yhdistäminen kävelyihin tai valitaan erilaisia kohteita kävelyihin vaihteluksi. Ohjelmallisen kävelyn vetäjä perehtyy aiheeseen tai kohteeseen ja kertoo tarinaa muille kävelijöille kävelyn tauolla. Halutessanne voitte ostaa palveluja myös aihealueiden asiantuntijoilta, esimerkiksi piirikeskusten MKN maisema-asiantuntijoilta tai paikallisilta matkaoppailta.

Kävelykohteita
• kylän raitilla
• lähiluontoon
• luonnonlaitumen äärelle (laitumille meno edellyttää maanomistajan lupaa
• kulttuuriin
• historiaan
• rakennusten ja patsaiden äärelle
• kirjan maisemiin
• ”kumman äärelle”

Liikutaanko jonkin romaanin tarinassa teidän kotikulmillanne? Lukekaa kirja tai ottakaa innokas lukija oppaaksi ja kulkekaa kirjan päähenkilön jalanjäljissä. Taukopaikalla voitte lukea katkelman tarinasta.  Esimerkiksi Lapinlahdella kirja voisi olla Juhani Ahon Rautatie.Kuopiossa voisi järjestää Minna Canth -kävelyitä,joissa kuljetaan 
paikoissa, jotka jollain lailla liitetään vahvoihin naisiin.
Kumman äärelle”, oletko kuullut paikoista, joihin liitetään
uskomuksia ja legendoja kummituksista tai paikoista,
joissa voi tavata kauan sitten kuolleen henkilön. Tällaisiin
juttuihin onkin parasta tutustua  mieluummin porukassa
kuin yksin.
Jyväskylässä ja Seinäjoella sopii hyvin
järjestettäväksi Aalto-kävelyjä, joissa
matkan varrella tutustutaan Alvar
Aallon suunnittelemiin rakennuksiin.

Viestintä ja yhteistietojen käyttö

Kannustamme jakamaan omista kävelyistänne kuvia ja kirjoittamaan päivityksiä Facebookin ME Maa- ja kotitalousnaiset -ryhmässä. Näin annamme ideoita toisille ryhmille. Käyttäkää omissa Instagram-päivityksissä tunnistetta #MKNkävelläänporukassa.

Jos järjestätte isompia tapahtumia, kutsukaa media tekemään niistä juttuja.

Webropol-lomakkeen yhteystietoja käytetään vain tämän kampanjan yhteydessä. Media voi olla kiinnostunut tekemään juttuja ryhmistä ja voimme järjestää kampanjaan liittyen arvontoja, joita varten yhteystietoja tarvitaan.

Lopussa muokattava sekä käsin täytettävä phja, joita voi hyödyntää porukkakävelyjen ilmoittelussa.

Kootaan yhteen kaikenikäisiä ja kävellään porukassa hyvinvoinnin kohottamiseksi!Kävelytapahtumien ilmoituspohjat

Alta löydät muokattavan word sekä käsin täytettävän -kävelyilmoituspohjan. Tallenna wordpohja ennen muokkausta omalle koneellesi.

Kavelyilmoituspohja muokattava word Kavelyilmoitus kasinkirjoitettava pdf