Pohjalaiselle leipäjuustolle ja Kainuulaiselle juustoleivälle EU:n nimisuojaus?

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Leipajuusto
Leipäjuusto vai juustoleipä? Kuva: Asta Asunmaa

Mikä alueemme ruokatuote on uniikki ja jolle voisimme hakea EU:n nimisuojaa? Kitkan Viisas meillä jo on, olisiko joku muukin?

Näistä kysymyksistä lähdettiin liikkeellä muutama vuosi sitten ja juhannusjuuston ja rössyn lisäksi mieleen nousi leipäjuusto/juustoleipä. Siinä missä kaksi aikaisemmin mainittua saattavat olla enemmän paikallisten tuntemia herkkuja, mietimme, että leipäjuuston/juustoleivän tuntevat kaikki suomalaiset. Päätimme siis lähteä yhdessä juustoalan yritysten kanssa (Pohjanmaan maakunnista ja Kainuusta) suunnittelemaan yhteistä nimisuojahakemusta. 

Mukana meillä oli sparraamassa Helsingin yliopistosta erikoissuunnittelija Marjo Särkkä, joka on ollut mukana laatimassa useita suomalaisia nimisuojahakemuksia. Kiitos yritysten aktiivisen kommentoinnin, hakemukset saatiin yhdessä tuumin valmiiksi ja eteenpäin Ruokavirastolle.

Molempien juustojen suojaus perustuu niiden maineeseen ja ne halutaan suojata suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Tällaisen tuotteen laatu, maine tai muu ominaispiirre juontuu pääosin sen maantieteellisestä alkuperästä.

Leipäjuustoa vai juustoleipää – kohta ei tarvitse enää välttämättä miettiä

Mikäli tuotteet saavat EU:n nimisuojan, voidaan hakemusten kriteerien mukaisesti valmistetut tuotteet markkinoida joko ”pohjalaisena leipäjuustona” tai ”kainuun/kainuulaisena juustoleipänä”. 

Vaikka suomalaisille nimisuojamerkit eivät ole vielä kovin tuttuja, niin Euroopassa kuluttajat tuntevat ja arvostavat näiden merkkien merkitystä. Esimerkiksi Oulun eurooppalaisen kulttuuripääkaupunkivuoden lähestyessä ja kansainvälisten matkailijoiden määrän mahdollisesti lisääntyessä tämän alueemme erikoisjuuston esilletuominen nimisuojamerkin avulla olisi yksi markkinointivaltti, joka kannattaa hyödyntää.

Elintarvikeyritys, näin hyödynnät maksutonta merkkiä

Merkki itsessään on yrityksille maksuton ja lisävalvontaa ei aiheudu. Toimijan tulee ilmoittaa valvovalle elintarvikevalvontaviranomaiselle ennakkotarkastusta varten nimisuojatuotteen nimi ja valmistuspaikka ennen nimisuojatuotteen markkinoille saattamista. Viranomaiset tarkastavat merkin käyttöä normaalien valvontojen yhteydessä.

Pohjalaisen leipäjuuston hakijaryhmittymä on ProAgria Oulu ry, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Kainuun juustoleivälle suojausta hakee ProAgria Itä-Suomi ry, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset.

Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta: Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuulainen juustoleipä halutaan nimisuojata

Lisätietoja Ruokaviraston kautta antaa:
Piritta Sokura, erityisasiantuntija
P. 040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätiedot, teksti: 

Kaisa Myllykangas, projektipäällikkö, Maistuvaa meiltä ja muualta -hanke, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Oulu ry