Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokatietopankki
Kesän makuja puutarhasta
Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokatietopankki
Alkukesä tuo mukanaan virkistävän valon. Ruokailu kevenee luonnostaan, ulkoilusta tulee houkuttelevaa ja pihatyöt tarjoavat mukavaa hyötyliikuntaa arkeen. Samalla luonnon ja puutarhojen tuore sato rikastuttaa ruokapöytää.

Kauppojen ensimmäiset uuden sadon vihannekset, kuten naatteineen myytävät porkkanat, sipulit varsineen ja kirpeä raparperi, tuovat raikkautta ja monipuolisuutta ruoanlaittoon. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on nyt sekä helppoa että houkuttelevaa.
Kotipuutarhassa voi kasvattaa raparperia, yrttejä, kokeilla uusia lajikkeita tai innostua perinteisistä viljelytavoista. Pienikin tila, parveke tai terassi, tarjoaa mahdollisuuden viljelyyn, ja kasvimaalla voi jo odottaa runsaampaakin satoa.
”Kasvun seuraaminen lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä, luonnon kiertokulusta ja kestävästä elämäntavasta. Se tarjoaa myös merkityksellistä yhteistä tekemistä perheille ja ystäville”, kertoo MKN Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.
Kotipuutarha – herkkuja ihmisille ja luonnolle
Kesäinen vehreys ei ole vain ihmisten iloksi. Myös pölyttäjät hyötyvät, kun osa pihasta jätetään kevyemmälle hoidolle. Tienvarsiniityt, hakamaat ja kukkivat kedot ovat katoavaa kulttuuriperintöä, mutta niiden merkitys luonnon monimuotoisuudelle on valtava. Ensimmäisinä valtaa ottavat usein rikkakasveiksi mielletyt kasvit kuten voikukka, maitohorsma ja mesiangervo, mutta ne ovat pölyttäjien suosikkeja ja ilahduttavat myös keittiössä tai kahvipöydän koristeina.
Halutessasi voit perustaa pienen niityn. Kissankellot, päivänkakkarat ja apilat kuuluvat lähes jokaiselle niitylle ja houkuttelevat hyönteisiä. Samalla kukkia voi poimia kesäkimpuksi tai juhlapöydän koristeeksi.
Perinteet elävät ruokapöydässä
Suomalaista ruokakulttuuria muokkaa vahvasti sesongin herkut ja perinteet.
”Toiminnallamme haluamme tukea kotimaista ruokakulttuuria käyttämällä suomalaisia raaka-aineita ja vaalimalla perinteitä”, MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta kertoo.
Isoäitiemme reseptit ja kotitalouden oppikirjat toimivat edelleen inspiraation lähteinä, mutta muokkaamalla reseptejä saadaan vaihtelua ruokapöytään ja uusia makuelämyksiä. Klassikkoleivonnainen kääretorttu on mainio esimerkki: se on yksinkertainen valmistaa, mutta täytteitä vaihtamalla siitä saa aina uudenlaisen juhlapöydän herkun. Kokeile kääretortussa kesän kunniaksi vaikka raparperia ja mesiangervolla maustettua kastiketta.
”Maa- ja Kotitalousnaisten järjestämillä ruokakursseilla opetellaan kekseliäitä tapoja lähiruoan ja kasvisten hyödyntämiseksi”, Asta Asunmaa vinkkaa.