Sahti – nimisuojattua juomaerikoisuutta saa nyt myös Pohjois-Pohjanmaalta

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Sahti Nimisuojakuvat by Julia Kivela Web res HG5 A8848 1024x683
Kuva: Julia Kivelä

Sahti, suomalainen suodattamaton muinaisolut on saanut jo vuonna 2001 eurooppalaisen Aito perinteinen tuote (APT) -nimisuojamerkinnän. Perinteisesti sahtia on valmistettu etenkin Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Satakunnassa. Nyt myös pohjoispohjalaisten olutharrastajien on mahdollisuus päästä maistamaan tätä tuoreolutta. Oululaisia käsityöoluita valmistava Sonnisaaren panimo on valmistanut pienen erän sahtia.

– Sahdin tekeminen on ollut mielessä pitkään – etenkin siksi, koska pientuottajan erät jäävät usein paikallisiksi herkuiksi, sitä on harvoin saatavillakaan, kertoo oluenpanija Niko Pesonen Sonnisaaren panimolta.

Käsi pitelee juomalasia, jossa sahtia

– Onneksi tätä erää on saatu toimitettua kotikaupungin lisäksi myös Etelä-Suomen ravintoloihin. Lisäksi kyseessä on myös tärkeää kulttuuriperintöä ja aidosti kotimainen oluttyyli. Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen.

Sahti kuuluu juhlaan

Sahti on kautta aikojen ollut juhla- ja talkoojuoma ja edelleen sahtia valmistetaan kotitekoisesti etenkin isoihin juhliin, kuten joulupöytiin tai juhannuksen viettoon. Sahdille ominaista on tumma väri, hiilihapottomuus ja vaahdottomuus.

Sahtia ei pastöroida, eli se on tuoreolut, joka ei säily kovin pitkään. Tähän perinnejuomaan liittyy myös vanha sanonta ”juhlat jatkuu niin kauan, kunnes sahti loppuu”. Sahti ei ole mikään uutuustuote, vaan sitä on arvioiden mukaan valmistettu Suomen alueella jo yli 2000 vuoden ajan.

Sahdilla on Aito perinteinen tuote (APT) -merkintä. Sellainen voidaan myöntää tuotteelle, jolla on perinteinen koostumus tai tuotantotapa. Sahtia voidaan siis valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta se on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti. Eli kun ostaa Oulussa valmistettua, nimisuojamerkillä varustettua sahtia, voi varmistua siitä, että tuote on valmistettu tietyn tavan mukaisesti. Muita suomalaisia APT-merkinnän saaneita reseptejä ovat karjalanpiirakka ja kalakukko.

Tiesitkö että… 

Sahti on yksi Länsi-Euroopan viimeisistä alkuperäisistä oluista. Sahtia kuvaillaan välillä myös termillä ”etno-olut” tai ”primitiiviolut”.

Ja ehkä ensi vuonna Sinä osallistut…? Suomen sahtimestaruuskisoja järjestetään vuosittain. Kisoihin saavat osallistua vain yksityishenkilöt ja sahti pitää valmistaa APT-merkinnän kriteerien mukaisesti.

Sahti in english

Sahti (beer) is an excellent strong traditional beer that is served fresh from the fermenter. It counts among the world’s most unusual and distinct malted drinks, and is one of the last original beers of Western Europe. Its main ingredient is high-quality malted barley, and its source of alcohol is solely the sugar that is formed by the malt and other grains used to make it. Sahti, made of traditional ingredients, finds its best match with various snacks, but it can also be drunk in a feast.

Lähteet: aitojamakuja.fi, pienpanimoliitto.fi, olutposti.fi

Lisätiedot: Kaisa Myllykangas, projektipäällikkö, Maistuvaa meiltä ja muualta -hanke