Raikas raparperi maustaa makeat ja suolaiset herkut

2 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Ruokatietopankki

Runsassatoinen ja mehevä raparperi on mainio kala- ja liharuokien kaveri.

Raparperi sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin. Kuva Kati Laszka

Runsassatoinen ja mehevä raparperi on mainio kala- ja liharuokien kaveri.

Kotimaisen raparperin satokausi alkaa aikaisin ja jatkuu koko kesän ajan. Elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista kehottaa hyödyntämään raparperia makeiden ruokien lisäksi myös suolaisten herkkujen valmistuksessa.

”Raparperi sopii grilliruokien kylkeen ja taipuu herkulliseksi chutneyksi. Sen hapokkuutta voi myös hyödyntää kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavi- tai cheviche-tyylistä kalaa sitruunan tapaan.”

Raparperiin maustamiseen sopivat erityisesti inkivääri, kaneli, kardemumma ja tähtianis. Kirpeää makua voi myös pehmentää hunajalla, siirapilla tai sokerilla. Raparperia kannattaa yhdistää kevään ja alkukesän luonnonkasveihin.

”Raparperista ja nuorista koivunlehdistä syntyy mahtavan raikas sima. Raparperi sopii myös villiyrttisalaatteihin.”

Pummila kehottaa käyttämään alkukauden nuoria varsia sellaisenaan. Myöhemmin kesällä kasvavat paksut varret voi pehmittää esimerkiksi mikrossa. Raparperia voi myös säilöä. Nopein tapa on pakastaminen.

”Sentin, parin viipaleiksi leikatut kevyesti sokeroidut palat kannattaa pakastaa litteiksi muotoilluissa pakastepusseissa, jolloin pakastaminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti”, Pummila vinkkaa.

HYVÄ TIETÄÄ

• Säilytä raparperin varret kylmässä + 2–5 asteessa. Käytä varret alle viikon sisällä.

• Pakasta ylimääräiset varret parin sentin viipaleina tai soseeksi keitettynä.

• Raperihillo ja -hilloke ovat hyviä pelkästään raparperista valmistettuina tai yhdessä mansikoiden kanssa. Höyrymehuun raparperin kaveriksi sopii mansikka tai omena.

• Raparperi on hyvä kaliumin lähde, ja siitä saa myös C-vitamiinia ja kuitua. Raparperin kirpeyden syypää, oksaalihappo, sitoo elimistöstä kalsiumia, joten sen kanssa olisi hyvä syödä aina jotakin maitotuotetta.