Petäjäinen makuleipä

Pettua on käytetty nälkävuosina hätäravintona varsinkin Kainuun alueella. Parhain petunkeruuaika on kevät, jolloin pettu irtoaa puusta helposti. Pettua voi kuitenkin kerätä ympäri vuoden, joten se on ollut hyvä ravinnonjatke.

20240616 105522
Kainuun petäjäinen makuleipä Kuva: Kirsi Sahrman-Hauhia

PETÄJÄINEN MAKULEIPÄ GÖTHA RANNIKON OHJEELLA

0,5 l vettä
0,5 l piimää
100 g hapatinta (hapattimen ohje reseptin lopussa)
(30 g hiivaa)
1 rkl suolaa
1,5 l ruisjauhoja
2 dl pettujauhoja
0,5 l ruissihtijauhoja

Valmistus

  1. Valmista edellisenä iltana taikinan juuri eli liota hapatin haaleaan veteen. Vatkaa joukkoon puoli litraa ruisjauhoja.
  2. Lisää hapanneeseen juureen seuraavana aamuna haalea piimä ja vatkaa joukkoon puoli litraa ruisjauhoja. Anna juuren hapata vielä pari tuntia.
  3. Lisää suola ja vesitilkkaan liotettu hiiva. Voit käyttää myös pelkkää hapatinta ilman hiivaa. Vatkaa petäjäjauhot puuhaarukalla joukkoon ja anna turvota jonkin aikaa, ja lisää sitten loput jauhot.
  4. Alusta taikina hyvin kädellä, ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  5. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja leivo neljä reikäleipää tai pienempiä nappeja. Kohota leivät pellillä liinan alla.
  6. Paista leipiä 250 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes leipien päälle on tullut ruskeaa väriä.

Hapatin

Annoksesta tulee kuusi 100 g hapatinpalaa

1,5 dl vettä
5 dl piimää
9-10 dl ruisjauhoja

  1. Aloita hapattimen eli juuren teko aamulla sekoittamalla vesi ja 4 dl piimää.
  2. Lämmitä seos varovasti haaleaksi (25 – 30 astetta).
  3. Vatkaa joukkoon 3 dl ruisjauhoja. Seoksen tulee olla vellimäinen ja kuohkea.
  4. Peitä kannella, jonka jätät vähän raolleen, jotta juuri saa ilmaa ja jätä juuri huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan happanemaan. Voit vatkata silloin tällöin happanemisen edistämiseksi.
  5. Illalla lisää juureen loput piimästä ja kaksi desilitraa ruisjauhoja. Juuren tulisi olla n. 30 asteista edelleen.
  6. Peitä astia löyhästi kannella ja anna hapata yön yli.
  7. Aamulla juuren pitäisi olla kypsää eli kuplivaa ja tuoksultaan hapahkoa. Lisää kypsään juureen loput ruisjauhoista ja vatkaa hyvin.
  8. Hapata vielä pari tuntia, jonka jälkeen hapattimen pitäisi olla valmista käytettäväksi.

Lisää petäjäisestä makuleivästä voit lukea TÄÄLTÄ ja katsoa pettujauhojen valmistuksesta TÄÄLTÄ