Kuukauden lähikala -hankeen Silakkaliven antia

Kalakalenteri pyörähti käyntiin SILAKALLA!

Silakka paistettu leivalla
Paistettu silakkapihvi leivällä

Silakka on Itämeressä rannikon ja ulapan välillä elävä parvikala. Silakkaa pyydetään ympäri vuoden ja silakkaa on hyvin tarjolla kalatiskeissä sekä kalastajilla. Silakka on tiivis, melko rasvainen kala. Silakka maistuu paistettuna, savustettuna, hiillostettuna, marinoituna, puolisäilykkeenä ja kalamassassa. Silakka on siis hyvin monikäyttöinen ja edullinen. Silakka on saanut myös MSC sertifikaatin. Silakan terveellisyydestä voidaan aina kiistellä, mutta syöden pieniä silakoita (alle 17 cm) ja noin 1-2- kertaa kuukaudessa riskiä liialliseen dioksiini tai PCB yhdisteiden saantiin ei ole. Silakan ja yleisesti kalaruokien hyvät puolet voittavat harmit. Silakassa on hyviä rasvahappoja ja D-vitamiinia.

Livessä saatiin myös arvokkaita vinkkejä silakan valmistukseen. - kun paistaa silakoita, voi laittaa etikkaa ja vettä kattilaan ja jotain mausteita esim. kokonaista neilikkaa poreilemaan toiselle levylle, kalan tuoksu vähän tasaantuu samalla tosi Aila. Lisäksi kalastaja vinkkasi litkaamaan silakkaa keväällä tai syksyllä (silakan kutuaikaan). Vastaperattu ja ruoaksi heti valmistettu silakka on parasta.

Kalalivet ovat osa Kuukauden lähikala -hanketta. Rahoitus on Saaristomeren kalaleaderista (Erityisesti Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku) . Asiantuntijat tulevat myös ilolla alueen yhdistysten tapaamisiin ja tilaisuuksiin. Keräämme mielellämme reseptejä ja kalamuistoja talteen.

#leadersammabåt #silakka #kuukaudenlähikala #MKNruoka #länsisuomenmaajakotitalousnaiset #ruokaneuvolive