Itkettävän ihana sipuli

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista

Sipuli on yksi syödyimmistä kasviksistamme. Henkeä kohti syömme sipuleita noin viisi kiloa vuodessa. Kokeile Maa- ja kotitalousnaisten vinkkejä, joiden avulla sipulin käsittely ei itketä.

pikkelöityä punasipulia karamellisoitua sipulia jauhelihapihvin kanssa
Kuva: Kati Laszka

Jo isoäidit sen tiesivät

Sipulit sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Lisäksi sipuleissa on B-ryhmän vitamiineja, C- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, sekä kuitua. Sipulin suojaravintoaineet yhdessä monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion kanssa auttavat alentamaan kolesterolitasoa, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä osaltaan ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien syntyä. Ei siis ihme, että sipulimaidolla on entisaikaan torjuttu tai lievennetty flunssaoireita.

Ihan ilman kyyneleitä?

Kun sipulin solukko rikkoontuu, käynnistyy kemiallinen reaktio ja kyyneleitä muodostavia rikkiyhdisteitä vapautuu. Pitääkö sipuleita leikatessa varautua uimalasein vai miten ne saisi leikattua kyynelehtimättä?

Hienonna sipulit aina erittäin terävällä veitsellä. Se rikkoo solukkoa vähiten. Kiinnitä myös leikkaustapaan huomiota: Älä hakkaa leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi mennä jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan raakana tarjottavassa sipulissa.

Toinen vinkki välttää kyyneleitä on leikata sipuli kylmänä. Kylmä sipuli ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.

Mahanpuruja sipulista?

Moni pitää sipulin mausta, mutta saa siitä vatsavaivoja tai närästystä. Kokeile käyttää sipuleita käsiteltyinä ja välttele raakaa sipulia. Marinoidut, pikkelöidyt, karamellisoidut, kuivatut ja kuullotetut sipulit käyvät monen vatsalle paremmin. Sipulien maku ei käsitellessä huonone. Päinvastoin, kypsennettäessä makeus pääsee oikeuksiinsa ja maku pyöristyy. Sipuli säilyttää myös hyvät ravintoaineensa.

Jos kuullottamisesta tai muusta käsittelystä huolimatta sipuli ei sovi vatsalle, sitä täytyy välttää. Esimerkiksi FODMAP-ruokavaliossa sipulin käyttöä rajoitetaan. Kokeile silputtua ruohosipulia sekä kevät- ja purjosipulin vihreitä osia, jos kaipaat ruokiin sipulin makua, mutta vatsasi oireilee sipulista.

Koti ja maaseutu -lehden numero 2 teemakasvina on sipulit. Kurkkaa lehdestä lisää juttua sipulista ja kokeile maukkaita ohjeita.