Sipulisämpylät

sämpylöitä hotdog paahdettua sipulia
Paahdettu sipuli tuo umamista makua sämpylöihin. Kuva: Kati Laszka

Sipulisämpylät

16 kpl

2 dl vettä
3 dl maitoa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
10–12 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 dl paahdettua, kuivattua sipulia
0,5 dl öljyä tai voisulaa

1. Yhdistä nesteet ja lämmitä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Lisää nesteeseen siirappi tai hunaja sekä kuivahiiva. Anna seoksen seistä noin viisi minuuttia. Hiiva herää ja seos alkaa kuplia kevyesti.
2. Lisää joukkoon suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella. Lisää paahdettu sipuli ja sekoita. Lisää sitten öljy, ja loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puolen tunnin ajan noin kaksinkertaiseksi.
4. Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta kaksi tankoa. Leikkaa molemmat tangot kahdeksaan osaan. Voit koittaa muotoilla sämpylöitä kostutetuin käsin, mutta pehmeää taikinaa on hankala muotoilla.
5. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota 15 minuutin ajan.
6. Paista sämpylät 225 asteessa 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat pinnalta ja pohjasta vaalean ruskeita.

Herkuttele sellaisenaan tai tee hot dogeja!