Roemakan roimia elämyksiä

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Tuotetestaajat tutustuivat huhtikuussa sotkamolaisen Roemakan palveluihin.

Roemakka lehmat
Lehmähetken aikana tutustuttiin lähemmin navetan asukkeihin.

Keskiviikkona 10.4. pääsimme tutustumaan Kolmisopen tilalla Sotkamossa toimivan Roemakan palveluihin tuotetestaajina tilan emännän Laura Parmaisen johdalla. Kolmisopen tila on toimiva maitotila, mikä on harvinaista maatilamatkailuyritysten joukossa. Tila sijaitsee Lykinnön kylässä maaseudun rauhassa, mutta lähellä Sotkamon vilinää.

Roemakan päärakennus tarjoaa majoitusta ja aamiaistiloja

Tuotetestaus piti sisällään Roemakan tuhdin kainuulaisia makuja sisältävän aamupalan, elämyksellisen lehmä- ja kanahetken sekä omatoimisen retken nuotiolle eväskorin kera. Tuotetestaukseen osallistuvilta kerättiin palaute, jota hyödynnetään Roemakan palveluiden kehittämisessä. Tuotetestauksen yhteydessä päästiin myös pohtimaan alueen palvelutarjonnan kehittämismahdollisuuksia retkelle osallistuneiden yrittäjien ja yrittäjyyttä harkitsevien kanssa.

Suuri osa herkullisesta aamupalatarjonnasta oli tilalla valmistettua, hyödyntäen tilan omaa maitoa ja munia ja muita maaseudun antimia: puuro, nyrkkirieska, juustoleipä, rönttöset... Navetassa tutustuimme lehmiin ja niiden yksilöllisiin piirteisiin ja mielikuvituksellisin nimiin, U-käännöksestä Rehtoriin. Emännän mukaan nimeämisessä pitää olla tarkkana, koska nimet voivat olla liiankin enteellisiä, kuten vaikeuksia kohdanneella Oppiraha-lehmällä. Nimi kertoo myös lehmän iästä, koska samana vuonna syntyneille vasikoille annetaan Suomessa tietyillä kirjaimilla alkavia nimiä: vuonna 2024 vuorossa ovat Y, Ä ja Ö. Näin selittyi myös ihastuttavan Yrtti-vasikan nimi. Sulttaani-lehmän maitoa saimme nauttia juustoleivän muodossa, ja juuri tämän lehmän maito soveltuukin siihen erityisen hyvin korkean valkuaispitoisuutensa ansiosta. Nykyajan navetassa automatisaatio on pitkällä, ja lehmät saavat itse päättää milloin menevät konelypsylle ja milloin käyvät automaattiharjan rapsuteltavana.

Tämänvuotinen Yrtti-vasikka
Yrtti-vasikka

Kanalassa pääsimme etsimään maatiaiskanojen ja myskiankkojen munia ja harjoittelemaan kanan oikeaoppista nostamista.

Kanalassa

Retki päättyi iltapäivällä omatoimiseen nuotiohetkeen, jolla nautittiin nokipannukahvia, grillimakkaraa ja paistettiin tikkupullia. Kaiken kaikkiaan päivä oli tilaisuus pysähtyä ja rauhoittua nauttimaan eläinten, herkullisten makujen ja muiden perusasioiden äärelle.

Pääset tutustumaan Roemakan palveluihin yrityksen kotisivuilla. Suosittelemme myös Roemakan uutiskirjettä!

Tuotetestaus toteutettiin KantriKestävä-hankkeen tuella.