Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin yrittäjät menestyivät Artesaaniruoan SM-kilpailussa – suuntaa katse jo vuoteen 2023 Rovaniemelle!

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Artesaaniruoka SM-kilpailut ovat avoinna Suomessa toimiville tuottajille ja elintarvikkeita käsityömäisesti jalostaville yrityksille. Tuotteet tulee jalostaa käsityömäisesti, paikallisista tai kotimaisista raaka-aineista, joiden alkuperä on tunnettu. Perusperiaatteena on, että elintarvikelisäaineita ei saa käyttää. Kilpailu järjestettiin tänä syksynä Lappeenrannassa.

Kasvis ja innokategorian tuomaristoa artesaaniruokasm 22 soilahiltunen

Mitä artesaaniruoka on?

Kilpailuun voivat osallistua vain sellaiset elintarvikeyritysten valmistamat tuotteet, jotka ovat yleisesti myynnissä ja niissä on asianmukainen myyntipakkaus (pl. esimerkiksi irtomyynnissä oleva leipä ja leivonnaiset). Niissä tapauksissa, joissa useat yritykset osallistuvat tuotteen valmistukseen, tulee kaikkien vaiheiden olla käsityöläismäisiä ja yritysyhteistyökumppanuudet on kuvattava ilmoittautumisen yhteydessä (esim. lihan tuottaja ja jatkojalostaja).

Artesaaniruoka SM-kilpailujen järjestelyissä ovat aina mukana Ruoka-artesaanit/Mathantverkarna-yhdistys. Yhdistys on perustettu edistämään artesaaniruokaa koko Suomessa. Ruotsissa kilpailuja on järjestetty jo pitkään ja sieltä ne ovat kulkeutuneet Suomeenkin. Yhdistys myöntää artesaaniruoille sertifikaatteja, joiden kriteerit löytyvät Ruoka-artesaani ry:n sivustolta.

Leipätuotteiden arviointia.
Leipätuotteiden arviointia.

Palautetta ja kehitysideoita tuomaristolta yrittäjille

Tuotteet kilpailevat kategorioittain: maitotuotteet, liha- ja kalatuotteet, leipomotuotteet, marja- ja hedelmätuotteet, juomat sekä kasvis- ja sienituotteet ja innovatiivinen artesaaniruoka. Lisäksi oli vielä välipalakategoria, johon ei tullut tällä kertaa yhtään ilmoittautunutta.

Tuotteita arvioiva tuomaristo koostuu ruoka-alan toimijoista ja vaikuttajista monelta eri sektorilta kuten oppilaitoksista, ravintoloista, yrityksistä, järjestöistä, ministeriöstä jne. Olin mukana kahdessa kategoriassa, kasvis- ja sienituotteet sekä innovatiivinen artesaaniruoka. Varsinaisen tuotteiden arvioinnin lisäksi kaikille tuotteille annetaan positiivista palautetta ja kehitysehdotuksia - parhaimmillekin tuotteille.

Tuomaristo arvioi tuotteet yksitellen, pienissä erissä etiketöimättömissä tuotepakkauksissa tunnistamattomina. Valmistusaineet kerrottiin tuotteittain erillisellä listalla. Jokainen kategorian tuomari arvioi ensin jokaisen tuotteen itsenäisesti, antoi siitä sanallisen arvion sekä pisteet ulkonäöstä, rakenteesta ja mausta sekä tuoksusta.

Kuusamolainen Pitkäsen maalaisjuustola sijoittui jälleen

Maitotuotteiden kategoriassa Pitkäsen maalaisjuustolan jogurtit pärjäsivät jälleen hienosti kultaa sekä pronssia napaten! Kasvis- ja sienituotteet kategoriassa sodankyläläisen Portsailin kaskinauris, hapatettu kasvissäilyke sai hopeaa. Lisäksi kalatuotteiden kategoriassa Ranuan kalajaloste Oy sai pronssia Kemijoen kylmäsavustetulla kirjolohella. Osallistuvat yritykset lienevät painottuneet eteläisempään Suomeen. Pohjois-Pohjanmaalta ei monia tuotteita ollut kilpailuun osallistujina.

Pitkäsen maalaisjuustola Kuusamosta.
Pitkäsen maalaisjuustola Kuusamosta.

Kattava seminaariosuus herätteli

Palkintojen julkistusta edelsi seminaari teemanaan paikallisen elintarvikkeen, Artesaaniruoka -tuotteen kehittäminen kestävästi. Esityksien sisältö painottui pakkaamiseen, uusiin innovaatioihin ja tuotteen brändäämiseen. Seminaari oli erittäin innostava ja ajatuksia herättävä! Tutustu esitysmateriaaleihin tästä linkistä.

Ensi vuonna Artesaaniruoka SM järjestetään Rovaniemellä 18.-20.10.2023. Aiempien kilpailukategorioiden lisäksi uutena kategoriana tulee olemaan ”Arktinen Artesaaniruoka”. Merkitse ajankohta jo kalenteriin ja lähde mukaan kisaan!

Teksti ja kuvat:

Soila Hiltunen

Elintarvike- ja yritysasiantuntija

Maistuvaa meiltä ja muualta – kohti kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -vuotta!

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Oulu