Ollaanhan kuulolla!

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

MKN Itä-Suomen yritystiimin arjessa autamme maaseudun yrittäjiä ja monialaisia maatiloja. Lue, miten tiimimme palveli Paavoa.

Itä-Suomen yritysneuvojat koolla

"Ollaanhan kuulolla!"

”Paavo tässä terve! Halusin vaan soittaa ja ilmoittaa, että, meijän firma aloitti työt tiistaina!”.

Nämä ovat niitä palkitsevimpia viestejä iloisilta asiakkailta, joita yritystiimimme saa aika ajoin. Kohderyhmämme maaseudun yritykset ja monialaiset maatilat ovat nyt muutosten myllerryksessä. Koronakurituksen hellittäessä muuttunut geopoliittinen tilanne ja huimasti kohonneet energiakustannukset aiheuttavat taas uudenlaisia haasteita maaseudun yrittäjille. Eletään erikoisia aikoja. Haasteet ja kriisit sysäävät kuitenkin myös uusia innovaatioita ja ideoita liikkeelle. Uusia yrityksiä perustetaan ja yritysten toimintaa kehitetään edelleen. Itä-Suomessa elintarvike- ja luonnontuotealalla ollaan ottamassa huimia kasvuloikkia Kiteelle suunnitellun teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitoksen myötä. Meillä oli ilo olla aloittamassa osaltamme tätä kehittämistyötä ja valmistelemassa asiaa eteenpäin vievää yritysryhmähanketta yhteistyössä KETI:n ELOT- ja Riverian ELLI-hankkeiden, yritysten ja lukuisten muiden tahojen kanssa.

Itä-Suomessa autetaan yrittäjiä

MKN Itä-Suomen yritysasiantuntijat palvelevat maaseudun yrittäjiä ja monialaisia maatiloja asiakaslähtöisesti ja selkokielellä. Autamme yrittäjiä liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmien tekemisessä sekä erilaisissa hankerahoituksissa. Yritystiimistämme löytyy pitkänlinjan ammattilaisia, jotka selvittävät haastavimmatkin skenaariolaskelmat, kirjoittavat starttirahalausuntoja, toimivat KEHPA-konsultteina (TE-yritysten kehittämispalvelut) ja joilla ennen kaikkea löytyy laajaa ja monialaista näkemystä maaseudun yrittäjyydestä. Porukkaamme täydentävät matkailun, logistiikan ja ruokapalveluiden erikoisosaajat. Useilla meistä on myös NEUVO-oikeudet, joilla palvelemme erityisesti maatiloja. Vuoden 2023 loppuun saakka käynnissä olevassa ProYritys Itä-Suomi -hankkeessa pystymme tekemään lyhytkestoista liiketoiminnan arviointia, alkukartoituksia ja muita pienempiä asiantuntijatehtäviä. COVID-19 pandemian aikana yritystiimimme neuvoi ja opasti maaseudun yrittäjiä erilaisissa koronatukihakemuksissa. Kaikki eivät poikkeusajan haasteista selvinneet ja työhömme kuuluu myös maksuvalmius- ja velkasaneerausasioissa opastaminen. Ohjaamme asiakkaita myös paikallisten kehittämisorganisaatioiden- tai TE-palveluiden piiriin, joihin meillä on hyvät ja toimivat suhteet. Yhteistyössä on voimaa.

Yrittäjä saa konkreettista apua

Paavon iloista ilmoitusta yritystoiminnan aloittamisesta edelsi usean kuukauden mittainen pari- ja tiimityö yhteistyössä yrittäjien, MKN:n ja ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. Hiottiin liiketoimintasuunnitelmaa, laskettiin liikevaihdon tulos- ja tase-ennusteita, tehtiin erilaisia toimialaselvityksiä sekä arvioitiin muuttuvia kustannuksia erityisesti energian kallistumisen vuoksi. Yrityksen alkutaivalta rahoittaa Finnvera ja Paavo välitti tiimiimme terveiset myös Finnveran rahoitusasiantuntijalta erinomaisesti valmistellusta liiketoimintasuunnitelmasta – ammattilaiselta saatu palaute ilahduttaa aina. 

Paavon puhelu päättyi ystävällisiin terveisiin meidän tiimille: ”Ollaanhan kuulolla!”.