MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä - kaura korvaa riisin

3 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Kotimainen kaura on monin verroin parempi vaihtoehto ulkolaiselle riisille. Näin valisti Maa- ja kotitalousnaiset jo 30-luvulla.

Nainen_poimii_kauraa_Rytkönen_Ahti_Finna_fi_Museovirasto
Kuva: Ryhtönen Ahti 1926, Kansatieteen kuvakokoelma (KK1482:172), Museovirasto, Finna.fi

Monipuolinen kaura

Jo vuonna 1932 puhututti riisin lisääntynyt käyttö ja emäntiä muistuteltiin kotimaisten viljojen ja varsinkin kauran käytöstä. Riisi oli kasvattanut suosiotaan kauniilla valkoisella värillään ja lempeällä maulla. Riisi käytön pelättiin vähentävän kotimaisten viljojen käyttöä, jotka olivat kuitenkin ravintoarvoiltaan riisiä parempia ja edullisempia riisiin verrattuna. Pienviljelijän emännän keittokirjassa kehoitetaan emäntiä jättämään riisipuuro vain joulupöytään ja muiden juhlapyhien herkuksi. Tuolloin valkoinen riisipuuro kuului myös juhannuksen juhlapöytään.

Kaura onkin tehnyt kovan nousun noista ajoista. Vaikka puurot ja tuorepuurot ovat edelleen hyvä tapa käyttää kauraa ruokavaliossa, kelpaa kaura nykyisin moneen muuhunkin.  Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaa, että kaupoista saa kauratuotteita, joista on helppo valmistaa lisukkeita tai vaikka täydellisiä aterioita. Erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin soveltuvia kauratuotteita on nykyisin laaja valikoima kaupan hyllyillä. Kaurahelmet, -hiutaleet, -leseet, -pastat, -kermat, -juomat, sekä jopa lihankorvikkeena tuttu nyhtökaura ovat osa jokapäiväistä arkea. Kaura on maultaan mietoa ja senkin takia taipuu moneen ruokaan ja monien makuun. Kotimaiset kauratuotteet ovatkin oiva valinta, ja ne sopivat hyvin myös perinteisiä maitotuotteita välttäville. Jos haluat monipuolistaa ruokavaliotasi ja parantaa hyvinvointiasi, ovat kauratuotteet tähän helppo ratkaisu.

Tutkitut terveysvaikutukset

Tunnetuin kauran terveyshyöty on varmasti sen myönteinen vaikutus kolesterolin hallintaan. Kauran liukoinen ravintokuitu beetaglukaani muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevan kolesterolin imeytymistä. Mutta kaura on paljon monipuolisempi. Kauran liukenevat kuidut auttavat säätelemään verensokeria, josta hyötyvät erityisesti diabeetikot. Osteoporoosin ehkäisyssä kaura auttaa runsaan kalsiumin ansiosta, ja ihonhoidossa se toimii hyvänä puhdistajana, sillä sen öljyt tasapainottavat ihoa. Kaurasta saadaan tehoa myös kudosten muodostumiseen runsaiden proteiiniensa ansiosta, painonhallinnassa kaura auttaa pitämällä kylläisyyden tunnetta yllä. Kauran runsaat B-vitamiinit tekevät hyvää aivoille. Siis lukuisia hyviä ominaisuuksia, todellinen terveystuote, jonka terveysvaikutukset ovat todella laajat!

Kaura on ympäristöystävällistä

Riisin vaihtaminen kauraan on paitsi terveysteko, myös oiva ympäristöteko. Kotimaisen kauran hiilijalanjälki on alle 1 kg CO2 ekv/kg eli neljä kertaa vähemmän kuin riisillä. Riisin viljelyyn tarvitaan myös paljon vettä. Sen viljely aiheuttaakin maaperän eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista. Lisäksi riisin kuljetus maailman toiselta puolelta Suomeen aiheuttaa kuljetuspäästöjä. Ravinnetarkka kaura kasvaa kaikkialla Suomessa ja viihtyy myös karuilla ja happamilla mailla, jossa muut viljelykasvit eivät viihdy. Lisäksi kauran viljelypäästöt ovat pienet. Kaura käyttää vettä ja ravinteita erittäin tehokkaasti, eikä aiheuta riisin tavoin ravinteiden huuhtoutumista. Muihin viljoihin verrattuna kauralla on myös hyvä taudinkestävyys, joten sen viljelyyn ei tarvitse käyttää torjunta-aineita. Suomen puhdas luonto ja pohjolan valoisat yöt takaavat kauralle hyvät kasvuolosuhteet. Siis kaikin puoli kelpo kaveri riisin tilalle.

Lähteet: 

Gebhard, Maiju ja Lahti, Hilja. 1932. Pienviljelijäemännän keittokirja. Porvoo. WSOY.

www.luke.fi

Koti ja maaseutu -lehti 3/2022