MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – hyödynnä luonnontuotteet, aloita mahlalla!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Luonnosta saatavia raaka-aineita kannattaa hyödyntää niin kotikeittiössä kuin yritystoiminnassakin. Maa- ja kotitalousnaisilla on pitkät perinteet luonnon keruutuotteiden käyttöön kannustamisessa ja opastamisessa.

mahlanvalutusta_koivusta_kuva_Mervi_Tiermas
Mahlaa valutetaan huhti-toukokuussa. Kuva: Mervi Tiermas

Luonnon kasvattamat keruutuotteet

”Luonnon kasvattamat keruutuotteet ovat melko lähellä meitä jokaista. Parhaiten osaamme hyödyntää marjoja ja sieniä, tosin näistä molemmista jää metsiin poimimatta melkoinen osa.

Luonnontuotteiden käyttö ruuanvalmistuksessa antaa tilaa luovuudelle ja mielikuvitukselle. Aineksista saa koottua ja valmistettua hyvin elämyksellisiä annoksia, joita sopisi tarjota sopivissa ruokapaikoissa niin kotimaisille matkailijoille kuin ulkomailta saapuville vieraille.”

Näin kirjoitettiin vuonna 1998 Oulun Maaseutukeskuksen/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen Luonnon aarreaitta – luonnonkeruutuotteet ruokapöytään -oppaassa.

Luonnon keruutuotteet kiinnostavat suomalaisia, niin yritystoiminnassa kuin kotitarvekäytössä. Kevään luonnontuotekauden avaa koivunmahlan valutus. Joko olet kokeillut?

Miten määrittää mahlanvalutusaika?

Mahlaa valutetaan huhti-toukokuussa. Valutukseen tarvitset maanomistajan luvan. Mahlaa alkaa virrata maan sulaessa, kun puu tarvitsee ravintoaineita kasvuunsa ennen lehtien yhteyttämisen alkua. Valunta lakkaa lehtisilmujen puhjetessa. Seuraa säätä ja lämpötilaa: ilmanlämpötila hyvä olla noin +4 astetta. Maassa voi olla vielä lunta ja öisin pakkasta. Asettelemalla lunta valutusastian ympärille mahla säilyy kylmänä.

Lumi pitää mahlan kylmänä. Kuva: Mervi Tiermas

Monikäyttöinen mahla

Perinteiseen koivunmahlaan kohdistuu uskomuksia ja terveydellisiä väittämiä. Perinteisesti mahlalla on torjuttu kevätväsymystä. Mahla on monikäyttöinen ja sopii niin erilaisen juomanvalmistukseen kuin leivontaan. Koivunmahlaa hyödynnetään myös elintarviketeollisuudessa ja sillä on potentiaalia myös vientimarkkinoilla.

Nauti mahlaa sellaisenaan janojuomana, mehutiivisteen laimentajana veden sijaan tai hyödynnä smoothiessa, simanvalmistuksessa tai leivonnassa.

Huomaa, että mahla on erittäin herkästi pilaantuvaa ja säilyy noin vuorokauden jääkaapissa. Helpoin tapa säilöä mahlaa kotona on pakastaa se heti keruun jälkeen sopivan kokoisissa astioissa, noin vuorokauden annoksissa.

Vinkki! Onko sinulla vielä pakastimessa edelliskesän marjoja? Käytä ne mahla-marjasmoothieen!

Mahla-marjasmoothie

2 dl marjoja pakastimesta (esim. mustikoita ja puolukoita)
2 dl mahlaa
1 rkl kauraleseitä
ripaus sokeria tai lusikallinen hunajaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai kannussa sauvasekoittimella.

Kaada korkeaan lasiin ja nauti heti välipalana tai aamun tehojuomana.

Opi luonnontuotteista

Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat opastavat mahlan ja muiden luonnontuotteiden kuten villiyrttien, marjojen ja sienten keruuta ja käyttöä sekä järjestävät luonnontuotteiden myynnistä ja kaupallisesta käytöstä kiinnostuneille kerääjäkoulutuksia. Kysy lisää oman alueesi ruoka-asiantuntijalta.

MKN asiantuntijat


Resepti ja lähteet: Maa- ja kotitalousnaiset

Oulun Maaseutukeskus ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus. 1998. Luonnon aarreaitta – luonnonkeruutuotteet ruokapöytään

Arktiset Aromit ry. www.arktisetaromit.fi/erikoisluonnontuotteet/mahla/