MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – juhannusjuustoa & muita perinneruokia

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Maa- ja kotitalousnaiset on koko olemassaolonsa ajan edistänyt ruokakulttuuria. Yksi tärkeä työ on ollut nostaa esille maakuntien perinteisiä raaka-aineita, makuja ja perinneruokia. Maistuisiko esimerkiksi pohjoispohjalainen juhannusjuusto?

Pohjois-Pohjanmaan juhannusjuusto
Pohjois-Pohjanmaan juhannusjuusto. Kuva: Ella Karttimo

Perinneruokaohjeita diginä

Moni meistä saattaa muistaa lapsuudesta esimerkiksi isovanhempien laittamat ruoat ja aikuisiällä niitä lapsuudessa maisteltuja herkkuja saattaa haluta kokeilla valmistaa myös itse. Maa- ja kotitalousnaisten Isoäitien herkut -digikeittokirjasta voi poimia osan näistä alueen perinneruokien resepteistä.

Meillä Pohjois-Pohjanmaalla on ollut vahva osaaminen karja- ja maitotalouteen ja maidosta on jalostettu muun muassa leipäjuustoa, piimää, viiliä ja voita. Yksi alueemme erikoisuus, joka liittyy juhannukseen, on juustokeitto. Tätä makeaa herkkua voidaan kutsua myös muun muassa juhannusjuustoksi, makiaksi juustoksi tai punaiseksi heraksi.

Myös tämän herkun reseptin ja videon löydät keittokirjastamme

Isoäitien herkut -digikirja

Perinteisesti tämä herkku keitettiin juhannusaattoiltana, yöttömän yön juhlana. Nykyään keittäminen saatetaan ajoittaa jo aiemmaksi juhannusviikolle. Nykyäänkin juustokeitto kuuluu edelleen monen pohjoispohjalaisen juhannusruokapöytään. Osa käyttää päivän keiton keittämiseen itse ja osa ostaa alueen yrityksien valmistamaa kypsää juustokeittoa. Juustokeitto nautitaan kylmänä, osa ripottelee päälle hieman sokeria, toiset syövät sellaisenaan.

Mikäli innostut keittämään juhannusjuustoa itse, nappaa alta resepti ja muista varata koko päivä aikaa keittämiseen, tämä herkku ei synny hetkessä. Monelle tärkeä osa keittoprosessia on maidon varaaminen etukäteen paikalliselta maitotilalta ja maidon noutaminen aamulla suoraan tankista.

Hyvää juhannuksen aikaa kaikille, maistuipa lautasella sitten juustokeitto tai joku muu maakunnan perinneherkku!

Juhannusjuusto

6 l homogenoimatonta täysmaitoa, esim. tilamaitoa tai vanhanajan maitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
(0,5 tl suolaa)

  1. Lämmitä 5 l maitoa kattilassa kädenlämpöiseksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää juustonjuoksutin nopeasti sekoittaen.
  2. Anna maidon seistä lämpimässä, kunnes juustomassa on erottunut herasta. Maidon juoksettuminen kestää noin 30–40 min.
  3. Tee juustomassaan veitsellä pari viiltoa ja nosta kattila liedelle. Kuumenna keitto koko ajan varovasti sekoittaen ja anna kiehua.
  4. Keitä juustoa pienellä teholla välillä sekoittaen 6-8 tuntia, kunnes juusto ja hera muuttuvat punertaviksi. Lisää loppu maito keittämisen puolivälissä.
  5. Tarjoile juhannusjuusto kylmänä. Kyseisestä annoksesta tulee noin 3 litraa juhannusjuustoa. Juustokeitto säilyy jääkaapissa useita päiviä ja sitä voi pakastaa.

Lähteet: Rieskaa ja rössypottuja - maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta, 1999. Toimittanut Anneli Syrjänen.