Tarjoa pääsiäisherkkuja mutta älä ruoki hukkaa

1 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Hävikki

Ennakointi ja ruokaohjeiden luova tulkinta auttavat välttämään ruokahävikkiä.

Pääsiäispavlovaan käytetään keltuaiset ja valkuaiset. Kuva Timo Viljakainen.

Pääsiäisenä on lupa nauttia hyvästä ruoasta. Ennakointi ja ruokaohjeiden luova tulkinta auttavat välttämään ruokahävikkiä.

Kananmuna, lammas, kala- ja kanaruoat, mämmi, pasha, suklaamunat, rahkaherkut. Pääsiäinen on perinteinen suomalainen ruokajuhla, johon kuuluu monenlaisia ruokaperinteitä. Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta muistuttaa, että hyvällä suunnittelulla voi torjua pyhien reilusta ruokatarjonnasta mahdollisesti aiheutuvaa ruokahävikkiä.

”Ruokailijoiden määrän varmistaminen etukäteen on todella oleellista. Ruokaa ei kannata valmistaa kohtuuttoman paljon vain varmuuden varalle.”
Suontausta myös kehottaa suosimaan ruokaohjeita, joissa raaka-aineet kuten kananmunat käytetään kokonaisuudessaan. Pyhien jälkeen kannattaa valmistaa ruokia, joihin on helppo häivyttää juhlaherkkujen tähteitä.
”Kananmuna on mainio hukan häätäjä. Esimerkiksi munakkaaseen tai shakshukaan katoaa helposti paistin loppu, purkin pohjalliset ja juustonkannikat. Paimenen paistoksessa puolestaan voi käyttää monipuolisesti ylimääräistä lihaa tai tehdä kasvisversion, johon sopii nuhjaantuneetkin kasvikset.”
Ruokahävikin välttäminen ja vähentäminen on kantava teema Maa- ja kotitalousnaisten (MKN) kuluttajille suuntaamassa ruokaneuvonnassa. Älä ruoki hukkaa, Kädet multaan ja Hyvästi ruokahukalle -hankkeiden avulla MKN lisää lasten ja nuorten ruokatajua ja opastaa konkreettisiin tekoihin hävikin vähentämiseksi. MKN on mukana myös Kuluttajaliiton koordinoimassa kansallisessa Hävikkifoorumissa.