Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9 - mutta kotimainen ruoka ansaitsee arvostuksensa joka päivä.

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· Muu yritystoiminta

Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) liputtaa kotimaisen ruoan puolesta. Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on osa turvallista ja vastuullista ruoantuotantoa. Viimeaikaiset maailmantapahtumat ovat nostaneet kotimaisen ruoantuotannon ja ruokaturvan aiempaa tärkeämmäksi.

MKN Ylamaankarjaa jalavaniemi Kuva Suvi Malin

Suomalainen ruoka on maailman parasta!

Suomalainen kestävästi tuotettu ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Suomalainen ruoka ylläpitää maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuus ei asu vain arvokkaissa perinnemaisemissa, vaan sitä on kaikkialla maatalousympäristössä.

Suomalaisen ruoan päivän kunniaksi Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset kutsui yhteisen pöydän ääreen erilaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia ja ruoka-alan toimijoita ja toimittajia. Tapahtuma järjestettiin yhdessä LumoTAITO-hankkeen kanssa.

Kokkausta luonnon helmassa

”Katoimme yhteisen ruokapöydän keskelle monimuotoista luontoa ja ruoantuotantomaisemaa Jalavaniemeen, ylämaan karjan laitumelle, Henri Lindholmin ja Minna Vierun tilalle Hämeeseen”, kertoo Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin. ”Tarjottu lähiruoka oli tuotettu ja valmistettu laidun lautasella -ajatuksella.”

”Tarjoilimme menun, joka koostui useista upeista lähimauista niin maatiloilta kuin villistä luonnosta. Maisteltavana oli muikkua jyväleipäsellä, nokkoskeittoa ja hamppunäkkäriä, ylämaankarjan palvia ja lapapaistia, pienjuustolan juustoja ja lampaanmaitojäätelöä - unohtamatta erilaisia ihania paikallisia hilloja, pikkelsejä ja marjoja”, Suvi Malin kuvailee. "Annokset tarjottiin pärelautasilta ja vanhoista astioista."

Muikkua jyväleipäsellä

Annokset olivat paikallista artesaaniruokaa parhaimmillaan, mm. Heikkilän juustolasta, Mikkolan tilalta, Pelto-Sirkun tilalta, Hauhon Järvituotteelta ja Pekkolan tilalta, sekä tietysti myös Jalavaniemestä.

Juustoa pärelautasella

Suomalaiset ruoantuottajat ja jatkojalostajat tuottavat erinomaista, puhdasta ruokaa, jolla varmistetaan kansalaisten ruokaturva.

”Muistetaan arkisia ruokaostoksia tehdessämme, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden ruokatarjontaan suosimalla suomalaista”, kiteyttää Suvi Malin. "Suomalaista ruokaa kannattaa suosia kaikkina päivinä."

Lisätietoa LumoTAITO-hankkeesta:
Lue lisää hankkeesta

MKN Etelä-Suomen ruoka-asiantuntijat Suvi Malin ja Satu Nokkonen Ylen Kati Turtolan haastateltavana Yle Hämeenlinnan podcastissa:
Kuuntele juttu täältä

Radio Suomen Päivä,
juttu alkaa kohdasta 6:53

Kuuntele Suvin ja Sadun haastattelu