Nyt vietetään kotimaista kekriä!

Kekri on suomalaisten oma sadonkorjuujuhla. Maa- ja kotitalousnaiset on elvyttänyt kekriperinnettä jo usean vuoden ajan. Kekrin keskiössä ovat kotimainen ruoka, yhdessäolo ja elinvoimaisen maaseudun arvostaminen.

Juures-sieniseljanka padassa
Kuva: Timo Viljakainen

On kekrin aika!

”Mitä jos tänä vuonna vietettäisiin amerikkalaisen halloweenin sijasta kotimaista kekriä’”, ehdottaa järjestöpäällikkö Helena Velin. Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. ”Nykyajan kekri voi olla vaikka mökin talvikuntoon laitto porukalla, jonka jälkeen nautitaan kekriherkkuja, tai haravointitalkoiden jälkeinen juhla.”

Kekrijuhlat voi helposti järjestää kotona. Tunnelmaan pääsee valitsemalla tarjottavaksi perinteisiä tai nykypäivään tuunattuja kekriruokia, koristelemalla pöytä luonnonmateriaaleilla ja käyttämällä vaikka säkkikangasta tai vanhoja pitsilakanoita pöytäliinana.

”Kaikki vanhat eriparisetkin astiat sopivat kattaukseen. Vieraat voivat myös pukeutua vanhaan tyyliin”, sanoo Helena Velin. ”Erilaiset lyhdyt ja ulkovalot ulkona tuovat kekriin sopivaa tunnelmaa ja valaisevat pimeää syksyä. Kirpputorilta voi tehdä löytöjä omiin kekrijuhliin.”

Viljatuotteet ovat ennen olleet ruokavaliomme perusta. Maakuntien perinteiset leivät sopivatkin hyvin kekrijuhliin. Juurekset, kaalit ja sipuli ovat omiaan höystämään liharuokia. Hyvän lisän raaka-ainevalikoimaan tuovat marjat ja sienet. Itse tehdyt makkarat ovat hieno lisä kekripöydässä. Raaka-aineet ja jatkojalosteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa läheltä.

Helena Velin kokosi nykypäivään sovitetun kekrimenyyehdotuksen, jossa alkuruoaksi nautitaan juures-sieniseljankaa ja pääruoaksi tarjotaan ylikypsää possun kasleria punajuuri-ohralaatikon ja raikkaan kaalisalaatin kera. Kekrin jälkiruokana maistuu kurpitsakakku.

Ohjeet löydät täältä:

Juures-sieniseljanka

Kaali-porkkanasalaatti

Ylikypsä porsaan kassler

Punajuuri-ohralaatikko

Kurpitsakakku

MKN kekri

Maa- ja kotitalousnaisten kekriviikkoja vietetään tänä vuonna 17.10-6.11.