Lähiruokapäivänä vieraillaan tiloilla ja ostetaan tuottajilta

Lähiruokapäivää vietetään 10.9. kaikkialla Suomessa. Maaseudun avointen ovien päivänä juhlistetaan ruoantuottajia, lähiruokaa ja maaseudun elämyksellisyyttä.

Lahiruokapaiva22 some 1

Lähiruokapäivänä tapahtuu kaikkialla Suomessa

Kotimaisen ruoan arvostus on yhä tärkeämpää ja omavaraisuus on tullut ajankohtaiseksi muuttuneen maailmantilanteen vuoksi. Tänä vuonna mukana onkin ennätysmäärä järjestäjiä; yli 250 tilaa tai yritystä on ilmoittautunut mukaan. Tapahtumaan odotetaan runsaasti kävijöitä.

Lähiruokapäivänä voi ostaa tuoreita raaka-aineita tai valmiiksi jalostettuja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään. Kävijät voivat myös monella tilalla tutustua paikan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin.

Iloinen possu
Kuva: Eeva Rantala

MKN on tapahtumassa mukana

Monella alueella Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) on toiminut aktiivisesti tapahtuman onnistumiseksi.

”Maa- ja kotitalousnaisten rooli on ollut keskeinen tämän tapahtuman onnistumisessa”, toteaa Ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen MKN Itä-Suomesta. ”Olemme tehneet pitkään töitä yrittäjien kanssa ja nyt työmme kantaa hedelmää. Jotkut tilat ovat olleet mukana alusta asti, mutta tänä vuonna on saatu mukaan paljon uusia tiloja ja yrittäjiä, mistä olemme erittäin iloisia.”

Tapahtuman monipuolisuus houkuttaa perheitä, luomun ystäviä ja tietysti lähiruokaa arvostavia.

”Kävijöitä Pohjois-Savossa on ollut jopa nelisen sataa, joten tapahtuma on ollut erittäin suosittu.” Marja Niskanen kertoo. ”Perheet voivat nauttia mukavasta retkipäivästä vierailemalla mahdollisimman monella tilalla. Kohteena voi olla vaikka lammastila, tai tila, jonne on koottu useita muita yrittäjiä yhteen paikkaan. Myyntipöydiltä voi löytää perunoita, marjoja, kasviksia, lihatuotteita, tai jatkojalostettuja tuotteita, kuten hilloja tai mehuja.”

Karjalanpiirakat
Kuva: Ritva Ihalainen

Monipuolista ohjelmaa

Pohjois-Karjalassa Lähiruokapäivää on myös hyvin valmisteltu yhteistyössä laajan kehittäjäjoukon kanssa. ”Odotettavissa on noin 200 kävijää maatilaa kohden. Kaiken kaikkiaan maatiloja on mukana peräti 14. Lisäksi Joensuun Kauppatorin Lähiruokatapahtumaan odotetaan noin 2000 kävijää”, kertoo yritysasiantuntija Johanna Rinnekari MKN Itä-Suomesta. ”Kaikilla maatiloilla on oman tilan ja yhteistyökumppaneiden tuotteita myynnissä, ja usealla tilalla myös kahvila- ja ruokapalveluita. Kaikilla maatiloilla voi kurkistaa maatilan arkeen. On myös talutusratsastusta, ratsastusnäytöksiä, kotieläinpihaa, paneelikeskusteluja suomalaisesta ruoan tuotannosta, joten varmasti jokaiselle löytyy mieluisia kohteita”, Johanna Rinnekari summaa.

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen Helsingistä Muonioon ja Kustavista Kajaaniin. Ajantasainen luettelo on Lähiruoka-tapahtuman sivuilla.
Etsi alueesi tapahtumat täältä

Lähiruokapäivässä mukana MKN:n lisäksi Ruokavirasto, MTK, SLC, Turun yliopiston Ruokasektorihanke, Martat, Marthaförbundet, 4H, Finlands Svenska 4H, Lomalaidun ja Maaseudun sivistysliitto.

Ruispelto
Kuva: Tiina Makkonen