Kuminaa kaalin ja kalan kaveriksi

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Kumina on monipuolinen kasvi. Kokeile sitä Maa- ja kotitalousnaisten tapaan kalan mausteeksi.

paistettuja ahvenia kiinankaalihöystön päällä, kuminaa
Kuva: Kati Laszka

Kumina on herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta.

”Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena”, kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta sanoo.

”Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.”

Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot.

”Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi”, Suontausta vinkkaa.

Kumina jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.

Helpottaa ruoansulatusta

Kumina on myös vanha lääkekasvi. Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen kuminansiemeniä ja pureskelleen niitä raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset käyttivät kuminaa muiden mausteiden ohella vainajien muumioimiseen. Kuminaa pidettiin myös pahoilta hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty lääkekasvin lisäksi myös mausteena.

Siemenistä puristettava öljy kelpaa nykyäänkin raaka-aineeksi niin kosmetiikka- kuin lääketeollisuudelle. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna. Kuminaa on aikanaan käytetty lääkinnällisesti parantamaan ruoansulatusta tai hammas- ja päänsärkyä. Siitä on haettu apua flunssaan sekä maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaa vieläkin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa. Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään karvoniin. Karvonia on myös esimerkiksi vihermintussa, jolla on myös ruoansulatusvaivoja rauhoittavia ominaisuuksia.

Kumina on Koti ja maaseutu -lehden numero 3 teemakasvi. Kurkkaa lehdestä lisää kuminatietoa ja kokeile herkullisia ohjeita!