Etelä-Savon rakkaalla rieskalla on monta nimeä

1 min lukuaika

Ruokatietopankki

Erilaiset rieskat ovat olleet Etelä-Savossa viikoittain valmistettu herkku, mutta myös suosittua pitotarjottavaa. Juvan ja Anttolan ja monen muun eteläsavolaisen pitäjän perinneruokaa ohrarieskaa on nautittu myös perinteisesti juhannuksena.

Perinteiseen savolaiseen ohrarieskaan käytetään rikottuja ohrasuurimoita ja/tai karkeita ohrajauhoja sekä piimää, mutta on rieskaa valmistettu myös maidosta, kermasta ja viilistäkin. Esimerkiksi Mäntyharjulla on rieska tehty kokomaitoviiliin. Tärkeää ohrarieskan valmistamisessa on antaa ohraryynien liota ja turvota nesteessä yön yli. Ja perinteinen tapa on nauttia ohrarieskaa munavoin kera.

Erilaisia rieskavariaatioita löytyy useampiakin, eroja on ohjeissa tai valmistustavoissa. Juhannusrieska valmistettiin uunin arinalla koivutuohien päällä, lehtirieska syksyllä kaalinlehden päällä. Laskiaisen rasvarieskaan lisättiin rasvaa sekä ruskistettua sianlihaa. Rasvarieskaa tehtiin kirkkoevääksi.

Etelä-Savossa valmistetaan rieskaa myös tattariryyneistä, jolloin se sopii hyvin myös gluteenittomaan ruokavalioon. Ja nimiähän rakkaalle rieskalle löytyy vielä edellä mainittujenkin lisäksi, vaikka ohjeissa ei suuria eroja olekaan. On röpörieskaa, ryynirieskaa ja röhkörieskaa.