Uusi kausi ja uudet kujeet maaseudun yritysten rahoituksessa

1 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Käsillä oleva EU-rahoituskausi on juuri alkanut, ja se jatkuu vuoteen 2027 saakka. Nyt kannattaa ideoida, sillä yritystukea on tarjolla!

Analytics 3291738 960 720 1

Mihin tukia saa?
Maaseudun yritystukia voi saada yrityksen perustamiseen, investointeihin ja kehittämistoimenpiteisiin. Uusi rahoitusmuoto on asiantuntijapalveluiden hankintaan tarkoitettu yritysten kehittämisavustus. Tukia voi hakea ELY-keskuksista tai Leader-ryhmistä. Aloittavia yrityksiä tukee tällä kaudella erityisesti Leader-ryhmät. Tuettavat teemat ja prosentit vaihtelevat alueiden välillä.

Yhteiset rahat
On viisasta nähdä rahoitusten takana oleva iso kuva. Yritysrahoitus on verorahaa, joka kiertää Brysselin ja Arkadianmäen kautta. Siksi rahan saamiseksi pitää tehdä paperitöitä: esittää suunnitelmia sekä laskelmia, ja lopuksi rahan käytöstä pitää raportoida. Tuet eivät saa vääristä kilpailua. Näistä syistä tukihakemukselle tehdään tarveharkinta, ja sen mahtuminen rahoituskriteereihin tarkistetaan.

Apua ideoiden toteutukseen
Ota avuksesi yritysasiantuntijat: he ovat töissä sinua varten! Yritysasiantuntijat ajatteluttavat sinua ideasi kehittämiseen sekä näkevät rahoitusmuotojen kirjosta yrityksellesi parhaan vaihtoehdon. Muista myös kehittämishankkeet, joita toteutetaan mm. Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijoiden voimin. Oma ELY-keskus tai oma Leader-ryhmä neuvoo maaseuturahoituksen yritystukien haussa.

Tarinaa tuista
Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset järjestivät keväällä 2023 Ruokaprovinssin etäkahveja, joiden teemoina olivat uuden kauden tuet. Löydät tallenteet täältä: www.ruokaprovinssi.fi/ruokaprovinssikahvit