Saaran päivän tapahtuma kokoaa paikallisyhdistyksen aktiivitoimijat kesäpäivän viettoon Outokummussa

Iloinen puheensorina, hymyilevät kasvot ja lämpimät halaukset toivottavat tervetulleeksi Outokummun Maa- ja kotitalousseuran jäsenet Huuhtilan tilalle Saaran päivän viettoon.

Saaran paivan vietti 19 7 2023
Saaran päivän tapahtuma

Outokummun Maa- ja kotitalousseuran toiminta alkoi viisikymmenluvun lopussa Kuusjärven maamiesseuraliitto ry:nä. Noin 10 vuotta perustamisen jälkeen nimi muutettiin Outokummun maatalousseuraksi ja samalla yhdistykseen perustetiin naisjaosto. Nykyisellä nimellä maaseudun elinvoimaisuuden, virkistystoiminnan ja yhteisöllisyyden edistämiseksi erityisesti maaseudun naisille Outokummun MKS ry on toiminut 1997 vuoden alusta. Alkuvuosikymmenten vilkkaiden ja touhukkaiden vuosikymmenten jälkeen yhdistystoiminta hiipui joksikin aikaa, kunnes oltiin tilanteessa, jossa piti päättää yhdistystoiminnan lopettamisesta tai aktivoimisesta. Naisvaltainen yhdistys aktivoitui ja toiminta jatkuu edelleen vilkkaana. Nyt mukana on myös miehiä jäsenmäärän vuoden 2023 ollessa hieman yli 50 hlöä. Toiminnassa on myös aktiivisten yhdistystoimijoiden lisäksi maatalousyrittäjiä.

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ry:n paikallisyhdistyksenä toimiva Outokummun MKS järjestää erilaisia ruokakursseja, osallistuu kampanjoihin ja järjestää tutustumisretkiä. Paikallisyhdistys on järjestänyt jäsenistölle mm. Impin päivän kävelytapahtumia, käynyt laskemassa kosket Ruunalla ja järjestänyt ruokakursseja. Paikallisyhdistyksen 60 vuotista toimintaa vietettiin 2020 vuonna. Yhdistyksen historiaa on kuvattu ja kerrottu 2022 vuonna julkaistussa ”Outokummun Maa- ja kotitalousseura 60-vuotta”. Valokuvapainotteisessa kirjassa on lehtileikkeitä 1970-luvulta alkaen ja noin 200 valokuvaa seuran retkistä ja muusta toiminnasta.

Saaran päivän vietto aloitettiin muutama vuosi sitten seuran nyt jo edesmenneen aktiivijäsenen Saara Kettusen muistoksi. Kesäisenä heinäkuun iltana Huuhtilan tilalle kokoontui reilut parikymmentä jäsentä perheineen nauttimaan yhdessäolosta muurinpohjalettujen ja grillimakkaran kera ja kisailemaan leikkimielisesti. Tämän vuoden tapahtumassa oli mukana MKN Itä-Suomen yritysasiantuntija Jaana Puhakka kertomassa MKN:n vuonna 2022 toteuttaman jäsenkyselyn tuloksista.