Oletko miettinyt yritystoiminnastasi lopettamista – exittiä?

2 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Yritystoiminnasta luopuminen kannattaa suunnitella etukäteen yhtä huolellisesti kuin muutkin suuret muutokset yrityksessä.

Ruokailu essi jokela

Vaikka yrittäjyys on elinikäinen unelma ja yrittäjän tavoitteena on jatkaa yrityksen pyörittämistä koko työelämän ajan, maailman ja markkinoiden myllerrykset ovat näyttäneet kautta aikojen, että kaikilla yrityksillä on oma erilainen elinkaari. Usein yritystoiminta loppuu jossain vaiheessa. Kannattavuuden haasteina ovat toisinaan muutokseen vastaaminen oman yrityksen toiminnassa suhteessa markkinoiden muutokseen. 

Aina yritystoimintaa ei ole kannattavaa tehdä – olisiko silloin aika hallittuun alasajoon. Muutoskyvykkyys ja ennakointi korostuvat erityisesti kriisien aikana.

Meillä täällä Suomessa yritykset pyörivät pääosin omistajan omalla isolla työpanoksella. Onko sinulla tehtynä suunnitelmaa, jos sinulle, puolisollesi, perheellesi taikka yrityksesi koneille, kalustolle tai rakennuksille tapahtuu jotain ja tämän vuoksi ei yritystoimintaa voisikaan jatkaa?

Yritystoiminnasta luopuminen kannattaa suunnitella etukäteen yhtä huolellisesti kuin muutkin suuret muutokset yrityksessäsi. Suunnittelutyön merkitys korostuu jo pelkästään veroseuraamuksien ja lainojen hoitokyvyn vuoksi. Miten varmistat toiminnan loppumisen jälkeen riittävän toimeentulon itsellesi? Jos toiminnan päästää hiipumaan hyvin pieneksi ennen tarvittavia, suunniteltuja toimenpiteitä, voi seurauksena olla ”turha” konkurssi, etkä täten pääse niin paljon vaikuttamaan prosessin lopputulokseen. Suunnittelutyön aikana yhteistyö sidosryhmien, kuten pankkien, yhteistyöyrittäjien, tilitoimistojen ja neuvontaorganisaatioiden kanssa korostuu.

Riittävän ennakoivalla suunnittelulla ja mahdollisella omaisuuden realisoinnilla ajoissa pääsee yrittäjä itse vaikuttamaan, mitä omistukseen jää ja miten hoidetaan loput lainavelvoitteet, jos niitä realisointien jälkeen jää jäljelle. Riittävällä suunnittelutyöllä pääsee yrittäjä perheineen rakentamaan itselleen mieluisampaa elämää yritystoiminnan jälkeen. 

Yritystoiminnan alasajoon liittyy toisinaan häpeää ja epäonnistumisen tunnetta. Suunnittelun aikana voidaan myös tätä näkökulmaa ottaa huomioon ja siirtyminen yrittäjän elämästä palkansaajaksi, eläkeläiseksi tai vaikka opiskelijaksi on henkisesti kevyempää.

Yritystoiminnan alasajo ei ole maailmanloppu vaan mahdollisuus uusiin tuuliin.