Naisyrittäjät luotsaavat Rönnvikin viinitilaa Pälkäneellä

4 min lukuaika

Yrittäjyyden asialla

Vierailimme kesäkuussa Laitikkalan makukylässä Rönnvikin viinitilalla. Yritykselle on ominaista vahvojen, karismattisten naisosaajien sille antamat kasvot.

Rönnvikin viinitilan punainen päärakennus
Kuva: Rönnvikin viinitila

Rönnvikin Viinitila 

Rönnvikin Viinitila on Rönnin perheen perheyritys, jolle on ehtinyt jo kertyä pitkä historia. Rönnvikin tilan päärakennuksen perusti 1800-luvulla kamreeri Schrey, kihlakunnan kirjuri. Huvittavaksi viinitilan historian tekee kamreerin alkoholinvastaisuus hänen elinaikanaan. Tilan fokus on ollut alun perin viljan viljelyssä. Edelleen Rönnvikissä lainehtii 490 hehtaaria viljelyksiä: kevät- ja syysvehnää, mallasohraa, kauraa ja eläinten rehua. 

Rönnvik-sisääntulo
Rönnvikin viinitilan näyttävät tynnyrit ovat katseenvangitsijoita. Kuva: Eeva Rantala

Viinin tuotannon ja viljelyn ohella tila tarjoaa matkailutoimintaa. Rönnvikissä kasvatetaan myös broileria. Rönnvikin Viinitila on elämys jo sinne saavuttaessa. Kookkaat, puiset viinisammiot reunustavat ravintolan julkisivua. 

Rönnvikin tynnyreitä. Kuva: Eeva Rantala
Rönnvikin tynnyreitä. Kuva: Eeva Rantala

Pihan perällä, niin ikään puisissa tynnyreissä on näytillä tilan marjaviineissä käytetyt marjapensaat. Ravintolan yhteydessä on bistro ja kauppa, jossa on myynnissä kotimaisten yrittäjien tuotteita herkuista hygieniatuotteisiin ja kaikkea siltä väliltä. Silmä ei ennätä levätä, kun tarjolla on runsas kattaus tuoksuvia taidonnäytteitä kauniisti aseteltuina. Itse ravintola on elegantti vaaleine verhoineen ja vinottain saliin sijoitettuine pöytineen. Talon lohisalaatin maine on levinnyt asiakkaiden suositusten kautta, myös sosiaalisessa mediassa. Salaatit ovatkin sangen runsaita ja maukkaita. Rustiikkinen tunnelma yhdistää kaikkia tilan rakennuksia.

Viinimyymälä Rönnvik
Viinimyymälä Rönnvikissä. Kuva: Eeva Rantala

 Viinimyymälän valikoima on yllättävän laaja ja viinien makupareiksi voi ostaa muun muassa käsintehtyä suklaata ja Makukylään kuuluvan Heikkilän Juustolan luomujuustoja. Navetan ylisiä täplittää iloisen väriset räsymatot, taide ja historialliset pontikkapannut. Rönnvikissä aika pysähtyy ja sekoittuu sopivassa suhteessa nykyaikaan. Perinteille on annettua niiden ansaitsema arvo.

Kotimainen viinituotanto alkoi EU-jäsenyydestä

EU:n jäsenyyden myötä tammikuussa 1995 Suomen tilaviinit nousivat otsikoihin ja niiden tunnettuus kasvoi Suomessa. Helmikuussa 1995 Rönnvikin tila sai luvat alkoholin tuotantoa varten. Rönnvikissä viinien valmistusta alettiin suunnitella Alkon suosituimpien marjaviinien menekin perusteella. Oppia haettiin etenkin myydyimpien juomien sokeripitoisuuksista. Viinien raaka-aineet saadaan tilan omista ja naapuritilojen marjapensaista ja raparperista. Viinitila käyttää raaka-aineinaan herukkaa, karviaisia, mansikkaa, vadelmia sekä raparperia. Omenasta valmistetaan Kamreerin VSOP -tuotetta. Liköörien makuina ovat omenan ohella muun muassa kuningatar ja karpalo. Viineistä suosituimmaksi on osoittautunut raparperiviini. Sen valmistus on kuitenkin riippuvainen kulloisestakin satokaudesta; jos raparperia on kasvanut niukalti, on raparperiviinin tuotantokin silloin pienempää. Viinin valmistukseen tarvittava raparperimäärä on jopa 2 000 kiloa vuodessa.

Rönnvikin viineistä puuttuu tanniini. Se tekee juomista paremmin siedettyjä, mutta vastaavasti lyhentää viinien säilymisaikaa. Yhden marjalaadun viinien lisäksi valikoima sisältää paljon leikattuja viinejä, eli sekoituksia, liköörejä sekä pontikkaa ja oluita. Rönnvikin Viinitila tuottaa vuosittain yhteensä 30 000 litraa väkevämpiä juomia ja viinejä. Niistä mietojen viinien osuus on 10 0000 litraa.

Eila Rönni oli tilan emäntä vuodesta 1983. Viinitila tuli näkyväksi hänen kasvoillaan ja juomat alkoivat saada tunnustuspalkintoja. Nykyisin tilalla ahkeroivat Rönnin omat pojat. Viininvalmistus ja viljanviljely ovat jakaantuneet työtehtäviksi heidän omien intressiensä mukaisesti. 

Uudet tuulet, uusi ravintoloitsija

Onnekas sattuma johdatti tilalle Mervi Ruohosen, josta tuli uusi ravintoloitsija Rönnvikin ravintolaan.  

Mervi Ruohonen
Mervi Ruohonen luotsaa nyt Rönnvikin ravintolaa. Kuva: Rönnvikin viinitila

Hänen yrityksensä henkilökuntineen pyörittää ravintola- ja elämyspalveluita tilalla. Lisäksi koko tilan asiakaspalvelu, myös viinimyymälä, on osa yritystä ja näin ollen Ruohosen henkilökunnan vastuulla. Viinienmaistatus, viinipruuvinki, onkin saanut uuden ulottuvuuden, kun maistatus viedään ravintolan ulkopuolelle maastoon. Elämysmatkailun vetonaulana Rönnvik tulee tarjoamaan juusto- ja viinimaistatusta kukkuloilla metsämaistiaisina. Ruohosen into ja työteliäisyys ovat samaa luokkaa Eila Rönnin kanssa. Tilan vanha emäntä onkin antanut siunauksensa Mervi Ruohosen näkemyksille tilan kehittämisestä ja näin ollen Mervi Ruohosen kasvot tulevat näkymään tulevaisuudessa tilan markkinoinnissa.

Mervi Ruohonen oli alkuun puoli vuotta tilalla työntekijänä, jotta hän ennätti sisäistää hiljaista tietoa ennen oman toimintansa aloittamista ja pystyi suunnittelemaan yritystoimintaa ja muutoksia yhdessä Rönnin perheen kanssa.

Kehityksessä mukana

Rönnvikin panimon toiminta aloitettiin vuoden 2014 keväällä yhteistyökumppaninaan Olutpaja. Miedot, hiilihapotetut juomat lanseerattiin vuonna 2019. Uudistuksen kokenut bistro ja talliputiikki avattiin 2021. Rönnvikin Viinitila uskoo jatkuvaan kehitystyöhön ja haluaa tuottaa asiakkailleen yhä laadukkaampia tuotteita ja palveluja.

Rönnvikin Viinitilan sijainti kauniilla Pälkäneellä mahdollistaa helpot kulkuyhteydet muun muassa Etelä-Suomen kaupungeista. Ajomatka Helsingistä Rönnvikiin kestää alle 1½ tuntia, Lahdesta noin tunnin verran ja Tampereelta matkan ajaa noin 45 minuutissa. Kesän 2021 aikana Rönnvikin Viinitilalla vieraili jopa 20 000 henkilöä.

Rönnvikin kahvila
Rönnvikin kahvila-ravintola Kuva: Eeva Rantala

Blogin kirjoitti Eeva Rantala.