MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – toukokuu on Kalakuu!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Kala monipuolistaa ruokavaliotamme. MKN on tehnyt pitkään työtä kalan käytön edistämiseksi.

vanha nainen, miehiä ja silakkatynnyreitä_kuva_Frans Malkus Karrakoski_Finna.fi
Kuva: Frans Malkus Karrakoski, Finna.fi

Nyt on Kalakuu!

Toukokuuta vietetään nykyisin Kalakuuna. ProKala ry:n lanseeraama Kalakuu-kampanja haastaa kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa.

Ravitsemussuositusten mukaisesti kalaa tulisi lisätä ruokavalioon edelleenkin nykyistä enemmän, jotta pääsemme tähän tavoitteeseen. Me maa- ja kotitalousnaiset haluamme olla mukana juhlavuotenamme innostamassa ja kannustamassa ihmisiä mukaan Kalakuun viettoon. 

Mikään uusi juttu kalan käyttöön kannustaminen ei MKN:lle suinkaan ole. Kalan käytöstä ja sen lisäämisestä ruokavalioon löytyy vinkkejä jo vuonna 1935 Maatalousseurojen keskusliiton/Maatalousnaisten julkaisemasta Keitto-oppaasta: 

“Miellyttävää vaihtelua tuovat kalat ruokajärjestykseemme. Kala onkin arvokas, terveellinen ja helposti sulava ruoka-aine, jonka käyttö pitäisi saada yleisemmäksi ei ainoastaan keväällä ja kesällä, vaan ympäri vuoden, jos mahdollista. Kun kalaa on runsaammin saatavissa, on sitä pantava säilöön joko suolaamalla tai kuivaamalla.

Kala on perättävä mahdollisimman pian pyydystäminen jälkeen. Silloin suomukset lähtevät helposti irti, eivätkö sisälmykset turmele lihaa. Jos suomukset ovat kiinnikuivuneet, voi kalaa liottaa ennen perkaamista vähän aikaa haaleassa vedessä. Kokonaisina keitettäviä isoja kaloja ei tarvitse suomustaa ennen kuin keittämisen jälkeen. Paistettava ja savustettava kala täytyy suomustaa heti. Isosuomuisten kalojen suomut otetaan talteen, puhdistetaan lämpimässä vedessä, liotetaan vuorokausi miedossa suolavedessä ja kuivataan kahvinselvikkeeksi. Suomustamisen jälkeen avataan isot kalat veitsellä tai saksilla vatsapuolelta. Sappirakon puhkeamista on varottava. Sisälmyksistä voidaan käyttää mäti, maksa ja maiti. Kalan kidukset on poistettava. Pikkukalat puhdistetaan puhkaisemalla, kurkun kohdalta vedetään sisälmykset ja kidukset pois. Perattuja kaloja ei koskaan saa liottaa vedessä, vaan ne on huuhdottava mahdollisimman nopeasti. Rasvaisempia kaloja, kuten esimerkiksi lohta, ei saa huuhtoa vedessä, vaan on se pyyhittävä puhtaaksi vain pehmeällä pyyhkeellä.” 

Vinkkejä kalan käsittelyyn

Teemme valtakunnallisesti työtä kalan terveellisyyden puolestapuhujina. Esimerkkinä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset tuovat lähikalaa ja kalan käsittelytaitoja tutuksi Ravintoa rantakalasta- hankkeella. Nappaa vinkit kalan käsittelyyn ja valmistamiseen:

Ravintoa rantakalasta -materiaalit 

Lähteet:

Kuusela Martta. 1947. Keitto-opas. Maatalousseurojen keskusliiton/Maatalousnaisten julkaisuja. 4. painos.