MKN 90-vuotta tiennäyttäjänä – sieniä, sieniä, sieniä!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Tutustu Maa- ja kotitalousnaisten rooliin sienien käytön edistämisessä ja nappaa säilöntävinkit.

Leena Ylikanno antamassa sienineuvontaa_SieniSatakunta -hanke_ProAgria Länsi-Suomi
Maa- ja kotitalousnaisten sienineuvontaa pitkään tehnyt, jo eläkkeelle jäänyt, keruutuotetarkastaja Leena Ylikännö esittelemässä sienten käyttöä. Kuva SieniSatakunta -hanke/ProAgria Länsi-Suomi.

Pitkän linjan sienineuvontaa

Maa- ja kotitalousnaisilla on ollut aktiivinen rooli sienineuvonnassa. Sienineuvonnan kulta-aikaa olivat 70- ja 80-luku, sekä 90-luvun alku. Maaseudulla kauppaliikkeet ottivat kauppasieniä vastaan, ja Valiokin osti sieniä. Oli tarvetta kouluttaa poimijoita, jotta kauppoihin saatiin lajipuhtaita kauppasieniä. Tärkeää oli myös innostaa maaseudun ihmisiä keräämään sieniä. Maa- ja kotitalousnaisten kotitalousneuvojat kouluttautuivat sienineuvojiksi ja pitivät sienipoimijakursseja, sieniruokakursseja sekä sieniretkiä. 

MKN kannustaa nykyisinkin sienien käyttöön. Kurkkaa vaikka, mitä vinkkejä MKN ruoka-asiantuntija antaa keltanokille MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä. 

Sienivinkkejä aloittelijoille

Säilömiseen löytyy monia vaihtoehtoja 

Perinteinen sienten säilömistapa on rouskujen suolaaminen. Suolasienistä valmistetaan moneen joulu- ja juhlapöytään kuuluvaa sienisalaattia.

Kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät suolasieniä paremmin. Kuivaaminen sopii säilöntätavaksi esimerkiksi tateille, vahveroille, mustatorvisienelle, lampaankäävälle ja vaaleaorakkaalle. Parhaiten sienten kuivaaminen onnistuu sienikuivurissa, jossa lämpötila pysyy tasaisena, eikä nouse yli 40 C. Sienet ovat tarpeeksi kuivia, kun ne murenevat käsin kokeiltaessa. Kuivatut sienet säilyvät ilmatiiviissä rasioissa tai pusseissa valolta suojattuna useita vuosia. Kuivattuja sieniä on helppo ottaa mukaan retkelle tai mökille. Kuivattuja sieniä liotetaan vedessä pari tuntia ennen ruoan valmistusta tai sienet voi lisätä sellaisenaan vaikkapa keittoihin tai kastikkeisiin.

Pakastamalla sienet säilyvät vuoden verran. Sienet käsitellään ja säilötään mahdollisimman pian poiminnan jälkeen. Pakastaminen sopii erityisesti miedonmakuisille vahveroille, haperoille ja orakkaille. Ennen pakastusta pilkottuja sieniä kuumennetaan pannulla niin kauan, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Entsyymitoiminta lakkaa, sienten säilyvyys paranee ja sienet myös vievät vähemmän tilaa pakastimessa. Pannulle ei kannata lisätä rasvaa, sillä rasva lyhentää pakastettavien sienten säilyvyyttä 3–4 kuukauteen.

Nuoria sieniä voi myös säilöä mausteiseen etikkaliemeen. Marinoitaviksi säilykesieniksi sopivat hyvin esimerkiksi kantarellit, suppilovahverot ja pienet kangasrouskut.

Lähteet:

Haastattelu: MKN sienineuvontaa pitkään tehnyt, jo eläkkeelle jäänyt, keruutuotetarkastaja Leena Ylikännö

www.arktisetaromit.fi