MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – selvitä pakkausmerkinnät & vähennä ruokahävikkiä!
Pakkausmerkintöjä on ollut elintarvikepakkauksissa pitkään, ja myös maa- ja kotitalousnaiset ovat jo pitkään valistaneet kuluttajia siitä, mitä erilaiset merkinnät tarkoittavat. Merkintöjä oikein tulkitsemalla voit vähentää ruokahävikkiä.
Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä!
Pakkauksissa on paljon erilaisia merkintöjä, osa niistä on vapaaehtoisia ja osa pakollisia. Merkinnät, jotka menevät ihmisillä helposti sekaisin ovat parasta ennen - ja viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Kyseiset merkinnät ovat useissa elintarvikkeissa ja niillä on selkeä ero. Näiden päiväysten väärän tulkinnan takia aiheutuu turhaa ruokahävikkiä, kun ollaan hiukan epävarmoja mitä päivämäärä tarkoittikaan tuotteessa. Tiedätkö sinä mitä ne todella tarkoittavat ja mitä eroa niillä on?
Viimeinen käyttöpäivä on selkeä. Tuotetta ei saa myydä tai käyttää enää kyseisen päivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten lihassa ja kalassa. Hyvä onkin huolehtia ja käydä säännöllisesti jääkaappia läpi, ettei siellä ole tuotteita, joista viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt. Viimeisen käyttöpäivän lähestyessä tuote kannattaa käyttää. Jos tuotteen käyttäminen ei jostain syystä ole mahdollista kannattaa se pakastaa ennen kuin viimeinen käyttöpäivä on mennyt. Viimeinen käyttöpäivä ei koske tuotteita, jotka on pakastettu ennen päiväyksen umpeutumista esimerkiksi siis lihat ja kala kannattaa pakastaa ja ne voi sulatuksen jälkeen valmistaa ruoaksi.
Parasta ennen -päiväys taas on useassa tuotteessa. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyttää ominaisuutensa ja ravintoaineensa siihen saakka, kun se on oikein säilytetty. Elintarvike on yleensä myös sen jälkeen käyttökelpoinen. Käyttökelpoisuuden voi arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla.
Vinkit jakoon
Olemme vuosien mittaan monissa toritapahtumissa, tilaisuuksissa, luennoilla ja kursseilla selvittäneet kuluttajille, ihan lapsesta ikäihmisiin saakka, että parasta ennen -päiväys ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Kouluissa ja päiväkodeissakin on kierretty Biojäte paastolle ja Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin -kampanjoiden tiimoilta. Yhteistyötä monissa hankkeissa ja tapahtumissa on tehty Kuluttajaliiton ja maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju-hankkeen kanssa. Hyviä keskusteluja olemmekin saaneet aikaiseksi päiväysmerkinnöistä ja kuulleet vinkkejä, miten kukakin arvioi elintarvikkeiden käyttökelpoisuutta, sekä mihin kaikkeen tuotteita voidaan vielä käyttää, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunut, mutta tuote ei ole vielä pilalla.
Huolehditaanhan kaikki jatkossa, että viimeisen käyttöpäivän tuotteita ei löydy jääkaapista käyttämättöminä, vaan valmistetaan ne ruoaksi tai pakastetaan ennen päiväystä. Muistetaan myös aistinvaraisesti arvioida tuotteita, joissa on parasta ennen -päiväys, eikä vain laiteta niitä roskikseen, koska päiväys oli ylittynyt. Näin säästämme ruokamenoissa, sekä ympäristöä. Ja tulkaa kertomaan parhaat vinkkinne päiväystuotteiden käyttöön, kun tavataan!