MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – mukimunakasta ja muuta nopeaa & helppoa mikrolla

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Mikroaaltouunissa lämmität ja valmistat ruokaa helposti ja nopeasti. MKN on tässäkin asiassa ollut edelläkävijä.

Mikron_käytön_opastusta_vuonna_88_Valkeakosken_Sanomat
Mikron käytön opastusta vuonna 1988. Valkeakosken Sanomat.

Ruma mutta hyödyllinen

Mikroaaltouuneja alkoi ilmestyä suomalaisten keittiöihin 1980-luvulla. Vuonna 1985 mikroaaltouuni löytyi vasta joka 20. kodista. Uusi laite herättikin aluksi epäilyjä rumaksi koetun ulkomuodon ja mahdollisen säteilyn vuoksi. Pian kuitenkin huomattiin kuinka nopea ja kätevä mikroaaltouuni onkaan ruoan lämmittämisessä. Edellisen päivän ruokaa oli kätevä lämmittää lautasella kesken työkiireiden. Tämä sopikin hyvin myös miesten käytettäväksi, vaikka eivät olisikaan muutoin ruoanvalmistukseen osallistuneet.

Näidenkin uusien laitteiden käytön ohjauksessa Maa- ja kotitalousnaisten järjestö oli aktiivinen: kotitalousneuvojat kiersivät mikroaaltouunien kanssa maakunnissa järjestämässä infotilaisuuksia ja mikroruokakursseja. Kursseilla opastettiin laitteen turvallisessa käytössä ja puhdistuksessa sekä valmistettiin monenlaisia ruokia kuten currykalaa, broileriruokia, keitinperunoita kuin kakkuakin.

Vuonna 1988 Valkeakosken Sanomissa kerrottiin mikroaaltouunien määrän räjähdysmäisestä kasvusta ja Mikroviikkojen ohjelmasta.

Nopeus on valttia

Nykymikrolla voi paistaa lihaa, höyryttää kasviksia, rapeuttaa pizzapohjan ja leipoa. Nopeus on kuitenkin edelleen mikroaaltouunien valtti, samoin kuin taloudellisuuskin. Pienten ruoka-annosten lämmityksessä mikro onkin taloudellinen. Noin 10 minuutin käyttö kuluttaa 0,2 kWh sähköä, joka on euroissa korkeintaan muutaman sentin. Sähkön hintojen kohotessa etenkin yksin asuvat ihmiset alkoivat hyödyntämään mikroa aiempaa enemmän. Tänä vuonna Maa- ja kotitalousnaisten ruokakursseilla on taas muisteltu, kuinka raaka peruna kypsentyy muutamassa minuutissa mikrossa ja miten kätevä iltapala mukimunakas onkaan yksin asuvalle!

Lähteet:

Kodinkuvalehti: https://www.kodinkuvalehti.fi/...

Helen: https://www.helen.fi/globalass...

RESEPTEJÄ:

Uuniperuna mikrossa

1 annos
1 (n. 120 g) jauhoinen peruna

  1. Pese peruna hyvin ja pistele kuori haarukalla.
  2. Pane peruna mukiin tai pieneen, perunan kokoiseen kulhoon ja lisää tilkka vettä. Peitä astia mikrokuvulla. Kuumenna perunaa täysteholla (600 W) noin neljä minuuttia.
  3. Tarkista perunan kypsyys.
  4. Nauti sopivan täytteen kanssa!

Munakaskippo mikrossa
1 kpl

1 kananmuna
½ dl juustoraastetta
1 rkl maitoa
ripaus mustapippuria
2 kirsikkatomaattia lohkoina
30 g savukalaa/ kinkkua / lihapullia / nakkeja
hienonnettua persiljaa, tilliä tai ruohosipulia

  1. Voitele mikronkestävä kahvikuppi tai muki (min. 2 dl).
  2. Riko kananmuna kuppiin ja lisää kaikki aineet joukkoon. Sekoita haarukalla.
  3. Pingota tuorekelmu kupin päälle ja tee siihen muutama haarukanpisto.
  4. Kypsennä 600 - 650W teholla 2 min. Poista kelmu.
  5. Nauti kevyenä lounaana tai iltapalana leivän ja salaatin kanssa.