MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä - energian & eurojen säästöä taloudellisella ajotavalla

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Viime aikoina on puhuttu erityisen paljon energian ja samalla eurojen säästämisestä. Maa- ja kotitalousnaiset, tuttuun tapaan, jakaa tarpeellista tietoa ja vinkkejä kotitalouksien avuksi hintojen noustessa.

MKN 90 vuotta Joka naisen energiansaastoopas

Joka naisen energiansäästöopas jälleen ajankohtainen

Kodin säästövinkkeihin kuuluu polttoaineen säästäminen autoillessa. Tähänkin päivään ajankohtaisia vinkkejä löytyy Maa- ja kotitalousnaisten vuonna 2010 julkaisemasta Joka naisen energiansäästöoppaasta. Tuolloin diesel maksoi 1,11 € / l, 95 oktaaninen bensiini 1,35 € / l ja 98 oktaaninen bensiini 1,45 € / l. Tämänhetkisillä polttoaineiden hinnoilla taloudellinen ajo ja polttoaineen säästö tuntuukin erityisen järkevältä.

Joka naisen energiansäästöoppaan vinkit taloudelliseen ajoon

  • Käytä auton lohko- tai säteilylämmitintä, kun ulkolämpötila laskee alle + 5 astetta. Lämpötilasta riippuen auton esilämmitykseen riittää ½-2 tuntia. Lämmitetty auto kuluttaa polttoainetta vähemmän.
  • Liikkeelle lähdettyäsi vaihda mahdollisimman nopeasti isommille vaihteille kevyellä kaasulla.
  • Kiihdytettäessä voi jättää myös vaihteita väliin. Taloudellisin ajotapa on käyttää suurinta mahdollista vaihdetta, jolla moottori vetää hyvin.
  • Vältä suuria nopeuksia ja pidä yllä tasaista nopeutta.
  • Aja muun liikenteen rytmin mukaan. Valitse ajoreitti huolellisesti ja vältä ruuhkia.
  • Vältä tyhjäkäyntiä. Sammuta moottori, jos pysähdys kestää yli minuutin.
  • Käytä sähkölaitteita säästävästi. Ilmastointilaite sekä takalasin ja istuinten lämmittimet kuluttavat sähköä ja lisäävät polttoaineen kulutusta.
  • Poista ylimääräinen kuorma tavaratilasta ja katolta. Puhdista lumet myös suksiboksin välistä.
  • Suosi kimppakyytejä!
  • Suunnittele ajot ja aja vain tarpeen mukaan. Kulje mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.
Joka naisen energiansäästöopas suosittaa kimppakyytejä

Autot ovat onneksi kehittyneet taloudellisempaan suuntaan. Suuri osa nykyautoista on automaattivaihteisia, jolloin ajo on luontaisesti taloudellisempaa. Tänä päivänä kuluttajat ajattelevat myös yksityisautoilun ympäristövaikutuksia aiempaa enemmän ja moni välttää autoilua juuri turhien päästöjen vuoksi. Liikenne on edelleen merkittävä ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasujen lähde ja kotimaan liikenteen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä oli vuonna 2020 noin 21,6 prosenttia.

Yhteiskyytien järjestely on etenkin haja-asutusalueella asuville todella merkittävä tapa säästää rahaa ja vähentää päästöjä. Harrastusmatkan polttoainekustannus 35 kilometrin edestakaisesta ajosta on noin 7–10 euroa. Jos harrastuskertoja on monta viikossa, ovat kustannukset kuukaudessa jo sadoissa euroissa. Kimppakyydit ovat myös sosiaalisten suhteiden kannalta mukavia ja vahvistavat yhteisöllisyyttä kiireisessä arjessa, kun naapureiden kanssa ei muutoin ehtisi tavata!

Lähteet:

Joka naisen energiansäästöopas: https://www.sitra.fi/hankkeet/...

Autoalan Tiedotuskeskus: https://www.aut.fi/tilastot/ve...

Euroopan parlamentti: https://www.europarl.europa.eu...