MKN-kesäseminaari Hämeen Härkätiellä

3 min lukuaika

Me maa- ja kotitalousnaiset

Maa- ja kotitalousnaisten johdon kesäseminaarissa vierailtiin Laitikkalan makukylässä ja suunniteltiin tulevaa.

MKN-naiset kuuntelevat rivissa pelloilla Suttisen tilalla

Maa- ja kotitalousnaisten kesäseminaari pidettiin MKN Etelä-Suomen piirikeskuksen toiminta-alueella Hattulassa 14.-15.6.2022. 

Osallistujina oli Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusten toiminnanjohtajia ja hallitusten puheenjohtajia, MKN Keskuksen hallituksen jäseniä sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen väkeä. Seminaari sisälsi vuoden 2023 suunnittelua ja kiertoajelun Laitikkalan makukylän maaseutuyrityksiin kuuntelemaan maaseutuyrittäjien kasvutarinoita. Majoitus ja kokoustilat oli varattu Inkalan Kartanosta.

Inkalan kartanon päärakennus
Inkalan kartanon päärakennus. Kuvaaja Eeva Rantala.

Omat autot jätettiin parkkipaikalle

Kaksipäiväinen seminaarimme alkoi kokoontumisella Inkalan Kartanolle. Eri puolelta Suomea matkanneet naiset sujauttivat autonavaimet laukkuihinsa ja nousivat tilausbussiin. Loputkin osallistujat poimittiin mukaan Hämeenlinnan keskustasta ennen kiertoajelumme ensimmäistä tutustumiskohdetta. Bussi näytti suomalaisittain täydeltä, kun lähes jokaisen kaksipaikkaisen penkin oli vallannut yksittäinen seminaariin osallistuja. Päivän edetessä nauru ja puheensorina säestivät matkaamme.

Heikkilän Juustolan luomumaitotuotteet

Ensimmäinen kohteemme oli Heikkilän Juustola. Vastassamme oli nuori emäntä Annika Heikkilä ja huomiosta kilpaileva navettakissa. Juustomestari kertoi meille Juustolan tarinaa sukupolvenvaihdoksineen sekä kaupunkilaispojan matkasta Annikan puolisona maalaistalon isännäksi. Saimme kuulla kompastukset ja onnistumiset, mutta myös monille maaseutuyrittäjille tutun kipupisteen: lehmistä luopumisen. Useimmilla meistä oli omakohtaisia kokemuksia Heikkilän Juustolan tuotteista ja myyntipisteet tiedettiin hyvin. Heikkilän Juustolan onnistumisesta kertoo muun muassa sen saamat Pirkanmaan Maistuva maaseutuyritys 2021-palkinto ja Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto.

Navettakissa Börje
Navettakissa Börje oli rouhea ja huomionkipeä. Kuvaaja Eeva Rantala.

Elämysmatkailun Rönnvikin viinitila

Ruokailimme Rönnvikin viinitilalla ja tutustuimme marjaviineihin. Kuulimme tilan emännältä Eila Rönniltä ja uudelta ravintoloitsijalta Mervi Ruohoselta ravintolan ja perheyrityksen historiaa sekä viinien kehityspolusta. Kasvutarina jatkuu elämysmatkailun tultua yrityksen palvelutarjontaan. Tilalta löytyi myös Viinipuoti ja Talliputiikki. Vanhan navetan ylisillä pääsimme näkemään Suomen alkoholin valmistuksen historiaa pontikkapannuineen.

Rönnvikin viinitila
Rönnvikin viinitilalla hyllyt notkuivat. Kuvaaja Eeva Rantala.

Suttisen tilalta vadelmakakkua

Seuraavaksi päädyimme Suttisen marja- ja vihannestilan laajoille mansikka- ja ruusukaaliviljelmille. Tunnelivadelmaviljelyn eduksi isäntä kertoi marjojen pidemmän säilyvyyden. Tapasimme myös tilan emännän. Kausityöntekijät Ukrainasta ja Moldovasta keräävät tilan tuotteet tilamyymälään, tukkuihin ja torikauppoihin myytäviksi. Tilan vadelmista valmistettu vadelmatorttu maistui meille ennen matkamme jatkumista.

Suttisen kahvilan vadelmakakku
Suttisen vadelmakakku oli suussasulavaa. Kuvaaja Minna Lehtipuu

Lammaslaitumilla Alimmaisen tilalla

Metsäinen tietaival päättyi Alimmaisen tilalle. Katja Suontausta kertoi meille yrittäjyydestään. Vuonna 2011 tilalle oli saapuneet ensimmäiset lampaat. Nykyisin uuhia on yhteensä 40. Laitumella laidunsi myös lämminverisiä ravihevosia. Lammasfarmari kertoi yhteistyöstään lammaskoirien kouluttajien kanssa, jolloin koirat pääsevät harjoittelemaan paimentamista oikeilla lampailla. Nähtyämme eri värisiä lampaita karitsoineen kävimme kurkistamassa Lampurinpuodin pehmeitä lampaantaljoja ja värjäämättömiä villalankoja.

Alimmaisen tilan lampaiden lankavyyhti
Värjäämätöntä lammastilan lankaa. Kuvaaja Eeva Rantala.

Inkalan Kartanolla kokoustettiin ja rentouduttiin

Palasimme Inkalan Kartanolle iltapäivällä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallitus kokoontui ja sitä seurasi lähiruokapäivällinen. 

Inkalan kartanon ruokasali
Inkalan kartanon ruokasali tarjosi hienot puitteet illalliselle. Kuvaaja Eeva Rantala.

Illaksi oli tarjolla saunomista ja uintia Alajärvessä. Taisipa meistä suurin osa kokeilla savusaunaa vaihtoehtona perinteisen saunan löylyille. Saunoa sai vaikka läpi yön.

Inkalan kartanon savusauna
Inkalan kartanon saunassa oli lempeät löylyt. Kuvaaja Minna Lehtipuu

Keskiviikon agendana oli seuraavan vuoden toiminnan ideointia. Ennen pienryhmätyöskentelyä oli tehtävänä kertoa ihailtavia asioita vieruskaverista ja hänen piiristään. Vankasta asiantuntijuudesta huolimatta kehut hieman hämmensivät, vaikka ne olivat omalla uurastuksella aikaansaatuja. Pienryhmätyöskentelyssä huomasimme, että olimme tehokkaita myös yhdessä. Vuoden 2023 toiminnan pullonkaulat ja mahdollisuudet ruodittiin, ja ideoita syntyi. Päivän päätteeksi tulevaisuusskenaarioita kävi esittelemässä Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n Sari Rannanpää. Tiiviissä päivässä huumori kukki viimeiseen asti ja tunnelma oli kotoisa. 

On todettava, että Maa- ja kotitalousnaiset ovat lahjakkaita asiantuntijoita, jotka luovivat haasteiden keskellä ja tuovat sitkeällä työnteollaan maaseudun kehittämistoimintaa taidokkaasti esille.

Kauraa säkissä
Kotimaista kauraa. Kuvaaja Eeva Rantala.

Blogin kirjoitti Eeva Rantala.