Antoisa MKN-kesäseminaari Pohjanmaan lakeuksilla

3 min lukuaika

Me maa- ja kotitalousnaiset

Maa- ja kotitalousnaisten johdon kesäseminaarissa 6.-7.6.2023 vierailtiin Seinäjoen seudun maaseutuyrityksissä ja suunniteltiin tulevaa.

MKN kesaseminaari Pirulan tilalla

Tutustumisia puolin ja toisin

Kesäseminaarin Seinäjoella 6.-7.6.2023 osallistui Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusten toiminnanjohtajia ja hallitusten puheenjohtajia, MKN Keskuksen hallituksen jäseniä sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen väkeä. Seminaaripäiviä emännöi Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus.

Seminaarin ensimmäinen päivä sisälsi kiertoajelun Seinäjoen seudun yrityksiin, joissa kuultiin mielenkiintoisia yritystarinoita ja myös tuotiin Maa- ja kotitalousnaisten toimintaa tutuksi yrittäjille. Matkan varrella piipahdettiin aisteja hellivään matkailupuutarhaan. Illalla herkuteltiin lähiruoalla, tutustuttiin uusiin MKN-kasvoihin ja vaihdettiin kuulumisia.

Toisena päivänä suunniteltiin Maa- ja kotitalousnaisten vuoden 2024 toimintaa, opittiin Ruokaprovinssista ja virkistettiin aisteja moniaistillisen kahvihetken merkeissä.

Maaseutuyrityksiä tiiviissä tahdissa

Ensimmäinen seminaaripäivä tarjosi monipuolisen kattauksen erilaista maaseutuyrittäjyyttä.

Vastuullisuudesta Honkalan sikatilalla

Päivä alkoi Honkalan sikatilan showroomistaPertti Honkala kertoi maa- ja kotitalousnaisille atrialaisesta sianlihantuotantoketjusta. Keskustelu kävi vilkkaana suomalaisen tuotannon vahvuuksista kuten antibioottivapaudesta.

Showroomin ikkunoista pääsi tarkastelemaan sikojen touhuja ilman pelkoa, että tiloihin pääsisi taudinaiheuttajia.

Pirulan tila – perinteistä ammentaen

Seuraavaksi suunnattiin nokat kohti Pirulaa, joka on hauskasti paikallishistoriasta nimensä napannut ylistarolainen viinejä, siidereitä ja muita marjapohjaisia juomia valmistava yritys.

Pirulassa nautimme lounaan, kuulimme yrityksen tarinasta Pete ja Tomppa Rintalalta, keskustelimme alan mahdollisuuksista ja haasteista ja pääsimme myös tuoksuttamaan tuloillaan olevaa viskiäkin.

Pirulan tuotevalikoimasta löytyy kotimaisista, mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman läheltä hankituista aineksista valmistettuja omena- ja marjapohjaisia helmeileviä viinejä, siidereitä ja myös alkoholittomia marjalimuja.

Ihastuttava Jokilaakson matkailupuutarha

Jokilaakson matkailupuutarhassa Lapualla pääsimme ihastelemaan perinteisiä puutarhakasveja ja ihmettelemään uutuuksia. Keskustelimme myös haitallisista vieraskasveista ja kuulimme alueella yli sata vuotta toimineesta Lapuan emäntäkoulusta ja siitä, miten aluetta nykyisin käytetään ja kehitetään.

Matkailupuutarhalla meitä luotsasi kasvien maailmaan ja paikan mielenkiintoiseen historiaan Heikki Oikarinen värikkäillä tarinoillaan.

Jokilaaksostakin löytyi nykyisin suuressa suosiossa olevia pörriäishotelleja. Hotellin edustalla (kuvan keskellä oranssissa takissa) Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan MKN:n toiminnanjohtaja Kirsi Varila, jota kiitämme lämpimästi seminaarijärjestelyistä ja matkanjohtajana toimimisesta.

Puutarhan ylpeyden aihe on hyötykasvien näytealue, Yrttimaa, joka on yksi Suomen suurimmista hyötykasvien näytepalstoista. Yrttimaalta löytyi tuttuja yrttejä ja mielenkiintoisia uusia (historiallisia) tuttavuuksia.

Uniikin tuotannon Annalan kutomo

Päiväkahvit nautimme uniikkeja huonekalukankaita ja sisustekstiilejä valmistavan Annalan kutomon kahvilamyymälässä. Lankilankosken rannalla vuonna 1917 toimintansa aloittanut Annala on ainoa jäljellä oleva suomalainen huonekalukankaita valmistava yritys.

Tehtaan johdossa on nykyisin Hanna Kortesoja, neljännen polven yrittäjä. Hänen isänsä Vesa Annala esitteli yrityksen toimintaa ja kertoi, että alkujaan lampaanvillasta huopaa tekevä tehdas on aina muokannut tuotantoaan tilanteen mukaan. Kun huovan kysyntä loppui, tehtiin plyysiä. Kun nahkasohvat valtasivat suomalaisolohuoneet ja plyysikankaiden kysyntä loppui, kehitettiin tilalle muita materiaaleja.

Kankaiden lisäksi Annalassa riitti paljon muutakin ihasteltavaa.

Perinteikäs Lapuan Kankurit

Annalasta matka jatkui maa- ja kotitalousnaisille tuttuun yritykseen, Lapuan Kankureille. Tiukka aikataulu salli meille vain pikaisen pyrähdyksen, jonka aikana tehtiin nopeita ostoksia ja kuultiin yrityksen tuoreet kuulumiset.

Kotimaisuus, aikaa kestävät laadukkaat tuotteet, pellava, villa ja muut luonnonmateriaalit tekevät Lapuan Kankureiden tuotteista viehättäviä ja kysyttyjä. Esimerkiksi yrityksen villahuovat ovat olleet suosittu tuote MKN:n verkkokaupassa.

Päivän päätteeksi nautimme herkullisen lähiruokaillallisen viehättävässä Juurella-ravintolassa

Ravintola mainostaa olevansa kooltaan pieni, mutta tunnelmaan suuri. Voimme tämän allekirjoittaa. Ja kehua loistavia makuyhdistelmiä.

Antoisa reissupäivä ja rauhaisat yöunet viihtyisässä Alma-hotellissa tarjosi hyvät eväät seuraavan päivän toiminnansuunnitteluun Seinäjoen elinkeinotalolla.

Kiitämme kesäseminaarin emäntiä, seminaarin osallistunutta MKN-väkeä ja yrityksiä joissa vierailimme.

P.S. Ei ole tuulesta temmattu tuo pohjalainen sanonta: Hyvää yritetähän, mutta priimaa pukkaa tulemahan :-)

Teksti ja kuvat: Susanna Winqvist