MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – 18.11.2023 laulettiin, naurettiin ja juhlistettiin järjestön kunniakasta historiaa

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöväki kokoontui lauantaina 18.11.2023 Jyväskylän Paviljonkiin juhlistamaan järjestön yhdeksää vuosikymmentä tiennäyttäjänä.

90 v juhla hauskaa on kuva Kirsi Haapamatti
Juhlassa oli hymy herkässä.

Juhlahumua

Lämminhenkisessä juhlassa katsottiin menneeseen ja tulevaan, laulettiin, naurettiin ja iloittiin yhdessä. Sukella juhlahumuun kuvien avulla.

MKN Keskuksen toiminnanjohtaja Christell Åström (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste (oik.) toivottivat vieraat tervetulleiksi Jyväskylän Paviljongin hulppeaan Encore-saliin.
MKN Keskuksen viestintäpäällikkö Susanna Winqvist (vas.), juhlajärjestelyiden priimusmoottori järjestöpäällikkö Helena Velin, Jämsän Maa- ja kotitalousnaisten sihteeri Anne Niemelä ja juhlapuhuja Laura Kolbe (oik.) valmistautumassa juhlan alkuun.

Juhla aloitettiin komeasti Maa- ja kotitalousnaisten omalla laululla. Esilaulajina toimivat loistavan Vappujen lauluyhtye Tuulantein jäsenet.

Vappujen lauluyhtye Tuulantei johtajanaan Hilkka Heikkilä (oik.).

Yleisö lauloi hienosti mukana.

"On kirkas päivistä harmainkin, jos juhlamielellä ryhdyn työhön."

MKN Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste avasi juhlapuheet ja toi esille, että naisten rooli on aina ollut oleellinen maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. "Koti, Maa ja Talous, siinä on kaikki", Mäki-Neste korosti puheessaan ja valotti, että maa voi olla myös maata kynsien alla tai multaa Helsingissä sijaitsevassa kasvatuslaatikossa. 

Maaseutualueiden elinvoima on ollut pitkälti emäntien harteilla painotti MKN Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste.

Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta valotti naisten roolia maalla ja kaupungeissa ja osana suurta luokkakertomusta. Hän toi myös esille järjestäytymisen ja järjestöjen tärkeän roolin. Professori Kolbe korosti, että Maa- ja kotitalousnaisten visio Unelmiemme Suomi 2025: MAISTUVA, MONIMUOTOINEN, KESTÄVÄ, ELINVOIMAINEN on tavoittelemisen arvoinen.

Professori Laura Kolbe toi esille naisten roolia sillanrakentajina.

Puheiden lomassa nautittiin Tuulantein komeaäänisestä soinnista, hauskoista lyriikoista ja mukaansatempaavasta esiintymisestä.

Tuulantein laulajat eläytyvät.

Yleisölle tarjottiin myös aivojen ja jäsenten virkistelyä tietovisan muodossa. Visaa veti maalaiskirjailija Antti Heikkinen, joka myös juonsi koko juhlan mallikkaasti. Oikea vastaus tietovisan kysymyksiin annettiin joko seisomalla tai jäämällä istumaan.

Visan kysymykset koskivat luonnollisesti järjestön monipuolista toimintaa. Antti Heikkinen juontaa.
Seisoa vai istua? Osa kysymyksistä oli kinkkisiä ja aiheutti hajontaa kisaajien kesken.

Valtiovallan terveiset tilaisuuteen toi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Hän muisteli lämmöllä synnyinseutunsa maa- ja kotitalousnaisten toimintaa ja korosti järjestön tärkeää roolia maaseudun yhteisöllisyyden vaalimisessa. Ministeri painotti, että Maa- ja kotitalousnaiset tekee tärkeää työtä esimerkiksi ylläpitämällä kansalaisten ruoanvalmistus- ja varautumistaitoja ja näin edesauttaa arjen huoltovarmuutta. Ministeri myös korosti järjestön roolia maaseudun yritystoiminnan ja elinvoimaisuuden edistämisessä ja kehui järjestön edelläkävijyyttä luonnon monimuotoisuuden tukemisessa.

MKN Keskuksen hallituksen jäsen Hanna Hautamäki ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Juhlijoita viihdytti Pöljän-Kehvon kalevalaisten mua- ja metsätallousnaisten hallituksen jäsen Tyyne Kettunen erilaisine mietteineen. Tyynen sutkautukset mm. yhdistystoiminnasta, EU-säädöksistä, sote-kiemuroista, Kelan toiminnasta, pakastusrasioiden kansien standardoimisesta ja kaikesta muusta maan ja taivaan välillä sai kuulijat hytkymään naurusta.

Yleisöä viihdyttänyt Tyyne Kettunen on eläkeläinen ja terveyspalvelujen suurkuluttaja.
Juhlijoiden vatsa- ja poskilihakset olivat kovilla Tyynen juttuja kuunnellessa.
Tyyne pisti myös yleisön hommiin. Kuvassa sote-kiemuroita neuloo MKN Keskuksen ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Juhlan päätöspuheen piti MKN Keskuksen toiminnanjohtaja Christell Åström. Hän painotti, että maa- ja kotitalousnaisille on tarvetta myös tulevaisuudessa. Järjestön teemat ovat ajankohtaisia, ja järjestö on vuosikymmenten aikana osoittanut olevansa ajan hermolla. Ihmiset myös edelleen tarvitsevat ja kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä, ja sitä Maa- ja kotitalousnaisten lukuisat yhdistykset tarjoavat.

MKN Keskuksen toiminnanjohtaja Christell Åström painotti puheessaan järjestön tärkeää roolia nyt ja tulevaisuudessa.

Juhlaohjelman jälkeen nautittiin kakkukahvit ja osallistujilla oli mahdollisuus vielä piipahtaa järjestötorilla, jossa järjestön monipuolinen toiminta oli esillä ennen ja jälkeen juhlan.

Mukana aivan nuorimmankin polven edustajia, kasvavia maa- ja kotitalousnaisia siis.
Kuhinaa järjestötorilla.
Iloisia juhlijoita järjestötorilla.
Juhlissa sai ihastella hienoja kansallispukuja.

Teksti: Susanna Winqvist

Kuvat: Kirsi Haapamatti ja Susanna Winqvist