Monimuotoinen maaseutu maistui, viehätti ja innosti Narinkkatorilla

Maa- ja kotitalousnaiset juhlisti 90-vuotista taivaltaan tuomalla maistuvia maaseudun makuja ja oppeja luonnon monimuotoisuuden tukemisesta Helsingin Narinkkatorille torstaina 7.9.2023.

lapset tutustuvat kasviksiin Narikkatorilla_kuva_Susanna Winqvist
Lapsia kiinnosti kasvisten maistelu ja Ruokahukan kanssa jutustelu. Kuva Susanna Winqvist

Iso kiitos paikallaolijoille!

Kiitämme lämpimästi Narinkkatorilla paikalla ollutta talkooväkeä: MKN-yhdistysaktiiveja, hallituksen jäseniä, järjestön toimihenkilöitä ja sidosryhmiemme edustajia. Suuri kiitos myös eri puolilta Suomea saapuneille yrittäjille, jotka esittelivät tapahtumassa tuotteitaan. Ja erityiskiitos myös paikan päälle saapuneille vieraille, joita riitti päiväkotilapsista ikäihmisiin sekä MTV Huomenta Suomelle heidän tekemästään suorasta lähetyksestä. 10 minuuttisen nauhotteen Narinkkatorilta löydät MTV Katsomosta.

Hyppää päivän tunnelmiin alla olevan kuvakavalkadin avulla.

Mirja Pummila (vas.) Keski-Suomen maa-ja kotitalousnaisista apureineen oli paikalle jo viiden aikaan aamulla keittämässä ruispuuroa, jotta herkullista puuroa päästiin tarjoamaan kaupunkilaisille ja turisteille kello kymmeneltä. Puuropöydällä oli esillä myös eri viljalajeja. 

Kuva Kirsi Haapamatti

Puuro maistui!

Kuva Kirsi Haapamatti

Tapahtumassa oli kasvisten tunnistamista ja maistelua. Kasvikset maistuivat päiväkotilapsille ja Kädet multaan -väritystehtävät kiinnostivat.

Kuva Kirsi Haapamatti

Tälle pojalle maistateltavana ollut kyssäkaali oli vanha tuttavuus, mutta monelle lapselle ja aikuisellekin kyssäkaali eli kaalirapi oli uusi makukokemus, ja mieluinen sellainen. 

Kuva Kirsi Haapamatti

Myös isommat lapset maistelivat innolla kasviksia ja arvuuttelivat "mikä mikin on" MKN Keskuksen Marita Suontaustan opastuksella. 

Kuva Kirsi Haapamatti

Tapahtumassa oli väen hulinaa!

Kuva Kirsi Haapamatti

Kävijät kuvasivat innolla Ruokahukkaa ja Porkkanaa.  

Kuva Kirsi Haapamatti

Luontoasiat kiinnostivat kävijöitä. Lapset yhdistivät innolla ötököiden toukkakuvia kuviin niiden aikuisvaiheista Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Marika Turpeisen opastuksella. Taustalla Oulun maa- ja kotitalousnaisten näyttely haitallisista vieraskasveista ja keinoista tukea luonnon monimuotoisuutta.

Kuva Susanna Winqvist

Maiseman - ja luonnonhoidon asiantuntija Marjaana Hassani Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista esittelee tuoreita "Kansalliset haitalliset vieraslajit" -listaukseen päätyneitä kasvilajeja. Taustalla Pellava-akka-tuotteita esittelyssä.

Kuva Kirsi Haapamatti

Ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista esittelee 72 tuntia -varautumisasioita. Partiolaisia kiinnosti etenkin ruoanlaitto trangialla.

Kuva Kirsi Haapamatti

Erikoiskasvimaistelussa kävi vipinä. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Suvi Malin sai valmistaa vauhdilla maistiaisia.

Kuva Susanna Winqvist

Jokioisten maa- ja kotitalousseuran myymät suolaiset ja makeat herkut kävivät kuin kuumille kiville. 

Kuva Susanna Winqvist

Erityisesti letut olivat suosittuja.

Kuva Kirsi Haapamatti

Ruokahukallekin olisi lettu maistunut.

Kuva Susanna Winqvist

Maa- ja kotitalousnaisten kustantama Koti ja maaseutu -lehti eli julkaisu maaseutuhenkisille ihmisille sujahti moneen vierailijan laukkuun.

Kuva Kirsi Haapamatti

Myynnissä oli monenlaisia herkkuja kuten Järvi-Suomen kalatuotteen kotimaisia kalasäilykkeitä.

Kuva Susanna Winqvist

Meggalan alkoholittomat omenajuomat kiinnostivat.

Kuva Susanna Winqvist

Heikkilän Yrttitilan kotimaiset yrttituotteet maistuivat.

Kuva Susanna Winqvist

Myynnissä oli paljon muutakin kuten hunajatuotteita, hampputuotteita, juustoja, piirakoita, mustavalkosipulituotteita, hilloja ja kasviksia.

Kuva Susanna Winqvist

Tapahtumaan rakennettu hävikkipöytä opasti kiinnittämään huomiota ruoka- ja juomahävikkiin.

Kuva Susanna Winqvist

Tapahtumassa pääsi maistamaan tuoretta ruisleipää ja kurkistamaan juuren valmistusprosessiin. Innokkaimmat myös ostivat mukaansa oman juuren.

Kuva Kirsi Haapamatti

Tapahtuman pääorganisaattori ja "sielu" MKN Keskuksen järjestöpäälikkö Helena Velin katselee tyytyväisenä toimintaa. Kiitos Helena!

Kuva Kirsi Haapamatti

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Keskitien säätiön, MTK ry:n, Jokioisten maa- ja kotitalouseuran, Kotimaisten kasvisten ja Leipätiedotuksen kanssa.

Paikalla olleet yritykset (tuotteet):
Ahontuvan Tarhat
(hunajatuotteet)
Heikkilän Yrttitila (yrttituotteet)
Hermannin piirakkaleipomo (piirakat)
Jukolan juusto
(juustot)
Jyväs-Hamppu
(hampputuotteet)
Järvi-Suomen kalatuote
(kalasäilykeet)
Meggala Oy
(alkoholiton kuohujuoma)
Pellava-akka (pellavamekot)
Pure Garden Oy
(mustavalkosipulituotteet)
Uudenmaan ruoka (kasvikset, mehut, hillot)