Vuoden 2023 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Pohjanmaalla valmistaa uudenlaisia tuotteita ja innovatiivisia palveluita

Oulun Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus antaa vuosittain pohjoispohjalaiselle yritykselle Maistuva maaseutuyritys -tunnustuksen. Valinnalla halutaan nostaa esiin maaseudun makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Tällä kertaa palkinto menee kempeleläiselle Linnunradan tilalle, jonka yrittäjänä toimii Sanna Siira.

Linnunradan tila Maistuva maaseutuyritys netti
Vuoden Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Pohjanmaalla on Linnunradan tila. Vas. Kaisa Myllykangas, Sanna Siira, Milana Siira.

Linnunradan tila viljelee öljyhamppua Tyrnävällä ja kasvattaa alpakoita Kempeleessä. Tila myy muun muassa erilaisia öljyhamppuelintarvikkeita ja alpakkateemaisia palveluita. Kesäisin voi vierailla tilan kahvilassa ja yrityksen tuotteita voi myös ostaa useiden Reko-lähiruokarinkien kautta ja erilaisista tapahtumista.

– Lähiruokatapahtumat, kuten Likis ja Rekot ovat hyviä kanavia lähi- ja pientuottajille päästä esittelemään uusia tuotteita asiakkaille, kertoo yrittäjä Sanna Siira.

– Kotimainen ruoantuotanto ja lähiruoka ovat lähellä sydäntä. Teemme paljon yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa ja huolehdimme, että käyttämämme raaka-aineet ovat kotimaisia.

Valitsijaraati arvosti yrityksen monipuolisuutta ja innovatiivisuutta. Linnunradan tila on ihastuttava kokonaisuus ruokatuotteiden ja elämyspalveluiden tuottajana. Yritys tuo esille uudenlaisen tuotteen maataloudesta Pohjois-Pohjanmaan alueella. Raatilaiset nostivat myös esille ruokaturvan näkökulman ja omavaraisuuden, johon myös tämä yritys pystyy vastaamaan. Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta öljyhamppu on ollut innovatiivinen raaka-aine alueellamme. Yrittäjä Sanna Siira on pitkän linjan toimija, joka on mukana erilaisissa verkostoissa ja on rakentanut tuotteita yhteistyössä alueen muiden yritysten kanssa.

Luonto ja eläimet inspiroivat ekologisuuteen

Tilan tuotteet valmistetaan käsin artesaanityönä. Palaute on yrittäjälle arvokasta. Teollisen muotoilijan koulutus ohjaa Siiran mielenkiintoa erilaisiin materiaaleihin, niiden monikäyttöisyyteen ja tuotteistamiseen. Hyvä esimerkki on öljyhamppu, josta saadaan raaka-aineita eri teollisuudenaloille niin elintarviketuotantoon kuin rakennusalallekin. Kasvin kaikki osat on mahdollista hyötykäyttää.

– Hamppu sitoo hiiltä kolme kertaa enemmän kuin sama ala metsää. Viljelyssä ei tarvita kasvinsuojeluaineita, koska meillä ei ole hampulle tuholaisia tai merkittäviä kasvitauteja, Siira kertoo.

Pohjoinen sijainti antaa hampputuotteille ainutlaatuisen maun. Tilan tuotteilla on Arctic Food Lab -tuotemerkki, joka kertoo pohjoisista raaka-aineista ja paikallisista tuotteista ja palveluista.

Samoin alpakka on ekologinen eläin, joka ei aiheuta laiduntaessaan eroosiota eli maan kulumista. Eläin tuottaa ainutlaatuista villaa ja tilan alpakat vierailevat ilahduttamassa muun muassa asumisyksiköiden väkeä.

– Tilamme on perheyritys ja teemme esimerkiksi alpakkavierailuja yhdessä vanhemman tyttären kanssa. Myös paikan päällä järjestetään tapahtumia ja tehdään eläinavusteista työtä tilavierailujen ja talutusretkien myötä.

Linnunradan tilan alpakat

Tunnustuspalkinto julkistettiin Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden järjestämässä Likis-lähiruokatapahtumassa Oulun Linnanmaalla sunnuntaina 17.9.2023. Valitsijoina toimi asiantuntijaraati, jonka jäseninä olivat Tuula Kokko/Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Teresa Majuri/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten hallitus, Tarja Bäckman/Haapavesi-Siikalatvan seutukunta, Hanne Hurskainen/MTK-Pohjois-Suomi, Niina Keränen/Oulu2026 kulttuurisäätiö, Tiina Rajala/Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Satu Välijärvi/Oulun ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot:

Yrittäjä Sanna Siira, Linnunradan tila, puh. 040 831 4845, info@linnunradantila.fi

Ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
puh. 0400 399 865, kaisa.myllykangas@maajakotitalousnaiset.fi

Teksti: Kaisa Myllykangas, Mervi Tiermas, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

Kuvat (Mervi Tiermas):

Linnunradan tila, yrittäjä Sanna Siira

Linnunradan tilan alpakat