Silakka

2 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset· Ruokatietopankki

Silakka on ollut yksi Itämeren tärkeimmistä saaliskaloista ja saalismääriltään se on edelleen Suomen tärkein kala. Vaikka silakka on pieni kala, sen merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on ollut suuri.

Silakkaparvi Pro Kala

Silakka on sillin alalaji, mutta se on silliä pienempi ja vähärasvaisempi. Silakkaa tavataan vain Itämeressä.

Silakkaa pyydetään ympäri vuoden, mutta sen sesonkia on kutuaika, jolloin ne ovat parhaimmassa lihassaan. Suurin osa silakoista kutee keväällä toukokuussa, mutta osa myös syyskuun lopulla.

Helsingissä voi edelleen nähdä Lauttasaaren sillalla silakanpyytäjiä. Silakoita ongitaan 6–8 koukkuisella litkalla. Yleensä koukkuihin ei edes kiinnitetä syöttiä, pelkkä kimalteleva koukku riittää!

Tiesitkö, että silakka on Varsinais-Suomen maakuntakala.

Syödään silakkaa

Silakan arvostus ruokakalana on jostain syystä laskenut. Sitä kannattaa kuitenkin syödä sen edullisuuden, monipuolisuuden ja ravitsevuuden takia.

Silakassa on hyvin proteiinia, seleeniä ja muita kivennäisaineita sekä vitamiineista varsinkin D-vitamiinia. Silakka sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee syömään kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Ruokavirasto on antanut muutamia poikkeuksia kalansyöntisuosituksiin. Esimerkiksi perkaamattomana yli 17 sentin mittaista silakkaa voivat lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat syödä vain 1-2 kertaa kuussa vierasainealtistuksen (esim. dioksiini, PCB, elohopea) vähentämiseksi.

Silakasta monia herkkuja

Silakkaa voi suolata, marinoida, paistaa, hiillostaa, keittää ja savustaa. Se sopii tarjottavaksi sekä kylmänä että lämpimänä.

Suutarinlohi

Vanha herkku suutarinlohi sopii nautittavaksi keitettyjen perunoiden kanssa tai noutopöydän osana. Se maistuu myös ruisleivän päällä tai Mummon salaatin kanssa.

Varaa suutarinlohen valmistumiseen aikaa, sillä vaikka suutarinlohi on syöntikunnossa jo seuraavana päivänä, kala pehmenee ja maku voimistuu pidempään marinoidessa. Parhaimmillaan kala on oltuaan marinadissa 2–3 viikkoa.

Perinteisesti suutarinlohi on tehty suolasilakasta, mutta sitä on nykyään harvoin saatavilla. Halutessa silakan voi suolata itse yön yli. 

Reseptiä voit muokata mieleiseksesi. Toiset kaatavat mausteliemen kuumana kalojen päälle. Tällöin kalat kypsyvät osittain ja ovat nopeammin mureita. Fiinimpää suutarinlohta saa, kun silakoista poistaa myös nahan. Se onnistuu parhaiten kevyesti suolatusta fileestä. Nahaton filee maustuu ja kypsyy nopeammin kuin nahallinen.

Mummon silakkafileet

Sillä silakka

Herkullisia reseptejä löydät myös Pro Kalan reseptipankista hakusanalla silakka.