Suutarinlohi

Kalaruoat

Vanha herkku suutarinlohi tehdään silakoista.
Suutarinlohi sopii nautittavaksi keitettyjen perunoiden kanssa tai noutopöydän osana. Se maistuu myös ruisleivän päällä tai Mummon salaatin kanssa.
Varaa suutarinlohen valmistumiseen aikaa, sillä vaikka suutarinlohi on syöntikunnossa jo seuraavana päivänä, kala pehmenee ja maku voimistuu pidempään marinoidessa. Parhaimmillaan kala on oltuaan marinadissa 2–3 viikkoa.
Perinteisesti suutarinlohi on tehty suolasilakasta, mutta sitä on nykyään harvoin saatavilla. Halutessa silakan voi suolata itse yön yli.
Tätä reseptiä voit muokata mieleiseksesi. Toiset kaatavat mausteliemen kuumana kalojen päälle. Tällöin kalat kypsyvät osittain ja ovat nopeammin mureita. Fiinimpää suutarinlohta saa, kun silakoista poistaa myös nahan. Se onnistuu parhaiten kevyesti suolatusta fileestä. Nahaton filee maustuu ja kypsyy nopeammin kuin nahallinen.

silakkarullia, ruisleipää ja salaattia

Suutarinlohi

600 g tuoreita silakkafileitä
0,5 dl karkeaa suolaa

Liemi
1 dl etikkaa
3 dl vettä
1–1,5 dl sokeria

Tölkkiin
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 laakerinlehti
1 punasipuli
1 porkkana
(sinapinsiemeniä)

Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri on liuennut. Kääri yön yli suolalla maustuneet, valutetut fileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin ja porkkanan kanssa.
Ripottele joukkoon maustepippurit. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

    Vinkki! Sinapinsiemenet tuovat näköä herkulle.