Sieniä talven juhliin

1 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot

Metsäsienet tai viljellyt kotimaiset sienet ovat hyvä lisä juhlakauden ruokatarjoiluihin. Sieniä kannattaa käyttää monipuolisesti.

Marinoituja herkkusieniä lasipurkissa
Kuva Kati Laszka

Sieniä talven juhliin

Jos syksyllä ei tullut käytyä sienimetsässä ja säilöttyä sieniä talven varalle, ei hätää. Käytä kotimaisia sienisäilykkeitä tai tuoreita viljeltyjä sieniä, joita saa kaupoista ympäri vuoden. Valinnanvaraa on hyvin.

Monipuolista tarjottavaa

Sekä metsä- että viljellyt sienet sopivat monenlaisiin ruokiin ja piirakoihin. Sienet antavat ruokiin ihanaa umamisuutta. Umami on japania, ja se selitetään usein lihaisaksi, ruokahalua herättäväksi mauksi. Umami on yksi perusmauista happaman, makean, suolaisen ja karvaan ohella.

Sienistä saa herkullista kasvisruokaa, niistä voi valmistaa erilaisia lisukkeita liha- tai kalaruoalle tai niillä voi maustaa ja jatkaa liharuokia. 

Sienet itsessään ovat vähäenergistä syötävää. Niiden energiasisältöä nostaa se, miten sienet valmistetaan.

”Tarjoa jouluaterialla vaihteeksi moneen ruokavalioon sopivia glögimarinoituja herkkusieniä tai yllätä ystävät esimerkiksi tateilla maustetulla paahtovanukkaalla!” suosittelee Oulun maa- ja kotitalousnaisten elintarvikeasiantuntija Essi Keränen.

Sienet eivät sovi kaikille

Herkullisuudestaan huolimatta sienet aiheuttavat joillekin ihmisille vatsanväänteitä. Sienten sisältämä sienisokeri vaatii elimistössä pilkkoutuakseen ruoansulatusentsyymi trehalaasia. Joiltakin ihmisiltä tämä entsyymi puuttuu, minkä seurauksena sienisokeri ei imeydy ja aiheuttaa vatsavaivoja. Oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua syömisestä ja ne ovat hyvin samanlaiset kuin laktoosi-intoleranssissa. Jos oireita on aina sieniaterian jälkeen, on syytä välttää sienituotteita.

”Jotkut välttelevät sieniä, koska kokevat sienten rakenteen suussa epämiellyttäväksi. Siihen auttaa sienten pilkkominen mahdollisimman pieneksi”, vinkkaa Keränen.

Kokeile vaikka näitä herkullisia sieniohjeita:

Glögimarinoidut herkkusienet

Tattipaahtovanukas

Sieni-ohrapiirakat