Sieni-ohrapiirakat

Herkulliset pienet piiraset kahvipöytään tai keiton seuraksi.

Taikinakuori, täytetty piirakka, taikinapalloja pöydällä ja ohra-sienipuuroa kulhossa
Sieni-ohrapiiraat Kuva Kati Laszka

Sieni-ohrapiirakat
40 kpl

Ohrasienipuuro:

4 dl vettä
3 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
2 l maitoa
200–300 g suolasieniä tai pakastettuja sieniä
voita tai öljyä
(1 tl suolaa)

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g sulatettua voita
Voiteluun:
50 g voita
2 dl maitoa

1. Keitä ohrapuuro. Kiehauta vesi ja lisää ohrasuurimot. Kun vesi on imeytynyt kokonaan, lisää maito ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.

2. Laita suolasienet likoamaan hyvissä ajoin. Huuhtele ja valuta hyvin Silppua pieneksi. Tai silppua kohmeiset pakastesienet. Paista sieniä noin 5 minuuttia rasvassa.

3. Lisää sienet puuroon ja anna hautua kannen alla vielä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta tarvittaessa suolalla.

4. Jäähdytä puuro. Puuron voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.

5. Valmista kuoritaikina. Lisää kylmään veteen suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita. Lisää lopuksi voisula ja alusta taikina käsin kiinteäksi palloksi.

6. Leivo taikinasta 2 tankoa ja jaa molemmat tangot 20 osaan. Pyöritä leikatut osat palloiksi ja kauli jauhojen avulla ohuiksi ja pyöreiksi pohjiksi. Suojaa odottavat pallot kuivumiselta kulhon tai leivinliinan avulla.

7. Sudi liiat jauhot kuorelta. Levitä kuoren päälle noin 2 rkl sienipuuroa. Taita reunat puuron päälle ja rypytä.

8. Nosta rypytetyt piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 275 asteessa noin 10 minuuttia.

9. Sulata voi kattilassa ja lisää maito. Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella ja nosta tarjoiluvadille. Peitä leivinliinalla tarjoiluun saakka.

Vinkki: Käytä piirakoihin säilykehyllystä löytyviä säilöttyjä sienikuutioita. Valuta ne ennen puuroon lisäämistä. Voit käyttää myös erilaisia tuoreita, viljeltyjä sieniä.