RuokaSavo-hanke ehdolla Maaseutugaalassa

2 min lukuaika

Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Muu yritystoiminta

Pohjois-Savon MKN:n asiantuntijoiden toteuttama RuokaSavo-hanke on ehdolla Maaseutugaalassa ohjelmakauden 2014 – 2020 valtakunnallisesti parhaaksi kehittämishankkeeksi Pohjois-Savon ELY:n ehdottamana.

SATOA katufestarit

RuokaSavon avulla kehitettiin vaikuttavasti Pohjois-Savon ruokamatkailua.

Hankkeen tavoitteet lähtivät maakuntastrategiasta. Pohjois-Savon tavoitteena oli olla tunnettu ruokamaakunta vuonna 2020. Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria sekä Savonia AMK:n ja Kuopion kaupunki muodostivat yhteistyökumppanuuden European Region of Gastronomy -verkoston (ERG) kanssa ja samalla osallistuttiin tämän verkoston toimintaan. Hankkeessa haettiin ERG-hakemuskirjaa ja määriteltiin kirjan hyväksymisen ja julkaisun myötä ERG-juhlavuosi vuosille 2020-2021. Juhlavuosi sai jatkoajan koronan takia vuoteen 2021.

Hyvää yhteistyötä sidosryhmien kanssa

Laaja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa oli antoisaa ja onnistunutta. Hankkeessa avattiin uusia kansainvälisiä verkostokumppanuuksia erittäin onnistuneesti. Ilman hanketta tämä olisi ollut mahdotonta tai ainakin erittäin paljon pienimuotoisempaa. Alueen yrityksiä saatiin esille kansainvälisiin tapaamisiin ja tapahtumiin sekä paikallisiin ruokatapahtumiin. Lisäksi alueen eri tapahtumien ruokamatkailun kehitystä on jatkettu hankkeen jälkeen.

Ruokamatkailua kehitettiin

Hankkeella myös kehitettiin alueen ruokamatkailua esimerkiksi viemällä eteenpäin Satoa-tapahtumaa ja kehitettiin uusi ruokamatkailutapahtuma Satoa Goes Wild. Lisäksi hankkeen aikana valmistui opinnäytetöitä, tehtiin Tastesavo.fi sivusto, joka on Kuopion alueen gastronomisen osaamisen näyteikkuna, saatiin alueelle omat ruokalähettiläät sekä osallistuttiin nimisuojatuotteiden edistämiseen ja haettiin nimisuojaa Suonenjoen mansikalle.

satoa goes wild festivaali

Hankkeessa oli tavoitteena saada uusia kehitettyjä tuotteita ja menetelmiä 6 kappaletta ja nämä toteutuivat: Luotiin Satoa goes Wild -tapahtuma, avattiin uusi yhteistyömuoto Savonia AMK:n ja Kuopion kaupungin kanssa ERG-verkostossa, luotiin TasteSavo-sivustokokonaisuus, haettiin ERG-titteli kirjamuotoisella hakemuksella, avattiin ERG-toimisto Kuopion keskustaan ja määriteltiin ERG-juhlavuosi vuodelle 2020.

Omena-raakakakku

Tavoitteet saavutettiin

Yritysten yhteisten uusien palvelujen tai tuotteiden määrinä tavoitteita oli kolme ja ne saavutettiin: yritykset luotiin uudeksi Aitoja makuja -verkostoksi, tehtiin nimisuojahakemus Suonenjoen mansikalle ja luotiin mittaristo ERG-statusta varten.

Tulokset julkistetaan MaaseutuGaalassa Kurikassa syyskuun lopulla

Ehdokkaat on esitelty Maaseutuverkoston sivuilla
 Finalistien esittely täällä

Valinnan kilpailusarjojen voittajista tekee tuomaristo. Tämän lisäksi kaikkien finalistien joukosta valitaan yleisön suosikki, joten tähän voi myös vaikuttaa! Omaa suosikkia pääset äänestämään siirtymällä osoitteeseen Menti.com ja lisäämällä aloitusnäkymään koodin 1759 9190. Sen jälkeen avautuu Maaseutugaalan sivu, josta voit valita suosikkisi.
 Äänestäminen on ilmaista eikä vaadi kirjautumista.

 Äänestä suosikkiasi täällä  

European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeuden ovat saaneet yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.

Kuopio