Pohjoissavolainen rieska, kouhaatus

Itä-Suomalainen rieska- ja leipäperinne on monipuolista ja rikasta. Leivät ja rieskat ovat olleet kautta aikojen edullisia, ja ne ovat pitäneet vaikeina aikoina ihmiset elossa.

Halkaistu leipä
Kuva Marja Niskanen

Savolaista ruokakalenteria muovasi enemmän luonto kuin mielihalut. Kaskeaminen antoi hyvät mahdollisuudet viljanviljelyyn ja vanhin viljelykasvi ohra, on ollut tärkeä viljakasvi rukiin lisäksi.

Savolainen ohrarieska on tuoreena todellinen herkku. Kun puhutaan rieskasta, on sillä eri puolella Suomea erilainen merkitys. Monille rieska on ohut ilman kohotusaineita tehtävä leivonnainen. Pohjoissavolainen rieska on pehmeä ja kuohkeaa ja siihen on käytetty kohotusaineena hiivaa.

Savossa rieskapäivät olivat tavallisesti keskiviikko ja lauantai. Isoissa taloissa leivottiin kerralla kymmeniä rieskoja eli niin paljon kuin uuniin mahtui. Rieskalle oli monessa talossa oma ns. rieskakorvo eli tiinu. Usein se oli muodoltaan pyöreä. Savolainen rieska pitää syödä tuoreena, joten se piti nauttia mielellään parin päivän sisällä leipomisesta.

Kyytipoikana käytettiin vastakirnuttua voita ja kirnumaitoa. Ylä-Savossa tarjottiin usein rieskan kanssa kokkelipiimään sekoitettua kirnumaitoa.

Tämä nopeasti aamulla joutuva rieska on leivottu eri taloissa vähän eri tavalla. Ohra- ja vehnäjauhojen lisäksi on voitu käyttää juureen myös ruisjauhoja.

Katso rieskan valmistus täältä

Pohjoissavolainen rieska

1 l kädenlämpöistä piimää tai maitoa

1 pala hiivaa

3 tl suolaa

n. 700 g ohrajauhoja

n. 700 g vehnäjauhoja

  1. Lämmitä piimä tai maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
  2. Lisää ohrajauhoja nesteeseen sen verran että saat paksuhkon vellin. Jätä juuri raskittumaan kahdeksi tunniksi.
  3. Lisää suola ja alusta taikina lopuilla jauhoilla pehmeäksi. Ohrarieska tulee alustaa pehmeäksi mutta kuitenkin sen verran kiinteäksi, että se voidaan leipoa.
  4. Kohota taikina liinan alla kaksikertaiseksi.
  5. Paloittele taikina kolmeen tai neljään osaan ja hiero ne pyöreiksi kartiomaisiksi rieskoiksi. Laita ne kohomaan jauhotetulle leivinpöydälle. Muotoile pyöreäksi.
  6. Kohota rieskoja 10–15 min.
  7. Voitele piimällä ja paista leivin uunin arinalla 225–250 asteessa n. 30–40 min. Jos paistat sähköuunissa, paista ensin 250 asteessa n. 10 min. ja laske sitten lämpö 225 asteessa 20–30 min.