Piparjuurta ja inkivääriä loppuvuoden herkkuhetkiin

2 min lukuaika

Mediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit

MKN Ruokaneuvojen joulukuun teemakasveina ovat piparjuuri ja inkivääri. Nämä voimakkaat kasvit sopivat hienosti talvikauden aterioihin.

MKN Inkivaaripiparjuuri sapas Kati Laszka
Sapakset sopivat talvisiin illanviettoihin. Kuva: Kati Laszka.

Otetaanpa piparjuuri ja inkivääri käyttöön!

Piparjuuri kasvaa myös Suomessa monen ryytimaassa, mutta se on jäänyt viime vuosina hieman sivuun kasvimaan aarteiden joukossa. Piparjuuri kaipaakin nyt uutta nostetta. Vahvan makunsa ansiosta piparjuurta on käytetty lihan ja kalan maustamisessa sekä mausteena esimerkiksi etikkasäilönnässä. Paahtopaisti ja piparjuurikastike ovat klassinen yhdistelmä.

Inkivääri sen sijaan on monelle tutumpi. Ja vaikkei inkivääri vielä olisi käytössä omassa keittiössä, kannattaa kokeilla sen käyttöä rohkeasti. Inkiväärin maku on voimakas, mutta samalla lämmittävä. Se tuo aasialaista aromia kotoisiinkin ruokiin. Inkivääriä voi käyttää lihojen marinadeihin, leivontaan, jälkiruokiin, säilöntään ja juomiin. Joulupöydässä inkivääri maustaa perinneruoat uudella tavalla.

Miten piparjuurta voi käyttää?

”Piparjuuri on ruoissa parhaimmillaan tuoreena raastettuna. Sen maku muuttuu kitkeräksi kypsennettäessä. Kun käytät piparjuurta kuumiin ruokiin, lisää se aina vasta loppuvaiheessa”, neuvoo Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin.

”Käytä raastettua piparjuurta esimerkiksi kylmissä kastikkeissa. Sekoita voihin, kermavaahtoon tai ranskankermaan ja tarjoa lihan tai kalan kanssa. Tai paista kuorimaveitsellä vuoltuja lastuja nopeasti voissa, mausta suolalla ja tarjoa paistetun kalan kanssa.”, Suvi Malin vinkkaa.

Piparjuuressa on C-vitamiinia, kaliumia, rautaa, proteiinia ja kuitua.

Raastettu piparjuuri kannattaa käyttää nopeasti, koska ilman hapen vaikutuksesta sen maku ja kirpeys haihtuvat nopeasti ja sen mausteinen potku katoaa. Suositeltavaa onkin raastaa vain kerralla tarvittava määrä.

”Jos piparjuuri ei ole tuttu, kokeile ensin varovasti. Kokeile pikkujoulutarjottavina pieniä suolaisia makupaloja, sapaksia. Voit yllättyä positiivisesti!”, Suvi toteaa.

Inkivääri toimii kuivattuna ja tuoreena

Inkivääriä käytetään mausteena tuoreena, tahnana tai kuivattuna jauheena. Tuoreen ja kuivatun inkiväärin maku eroaa voimakkaasti toisistaan, joten kannattaa käyttää reseptissä mainittua tuotetta. Usein kuitenkin kuivatun, jauhetun inkiväärin voi korvata inkivääriraasteella tai -tahnalla tai päinvastoin.

”Tuoreen inkiväärin käsittely on helppoa. Jos käytät viipaleita kuumaan juomaan, riittää pelkkä pesu kuumalla vedellä. Jos haluat raastaa, silputa tai suikaloida inkiväärin, juuri kannattaa kuoria.”, Suvi Malin kertoo. ”Poista kuori kuorimaveitsellä, pienellä terävällä veitsellä tai ruokalusikalla raaputtamalla. Paina lusikkaa kunnolla kuoren pintaan. Voit käyttää hieman voimaakin rapsuttaessa kuorta pois.”

Inkivääri säilyy jääkaapissa vihanneslokerossa pitkään hyvänä rasiassa tai ilmatiiviissä pussissa, ettei juurakko kuivu.

Inkivääripannacotta
Inkivääri-pannacotta on hieno päätös hyvälle aterialle. Kuva: Kati Laszka.