Osta harkiten, kokkaa luovasti – vältä hävikkiä

Hävikkiviikkoa vietetään 12.–18.9.2022. Hävikkiviikko herättelee kuluttajia pohtimaan omaa suhdetta ruokaan ja ruokahävikkiin.

P savo hukkaruokapoydat
Hävikkipöydällä on vuodessa yhdeltä hengeltä hukkaan menevät ruoat.

Vältä hävikkiä

Hävikkiviikolla Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) muistuttaa, että ruokahävikkiä vähentämällä säästämme selvää rahaa. Ruokahävikin pienentäminen on myös ilmastoteko.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun osalta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Ruokahävikin määrä on henkeä kohti peräti 20–25 kiloa vuodessa, ja sen rahallinen arvo on yli sata euroa. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain. Kohonneiden kustannusten takia on entistä tärkeämpää käyttää malttia ja harkintaa, ja suunnitella kotitalouden ruokaostokset huolella.

”Ruoka päätyy roskiin koska ruokaa ostetaan liikaa, tai miettimättä mitä kotona jo on. Viikon ruokalista kannattaa suunnitella etukäteen”, neuvoo Marita Suontausta, MKN Keskus ry:n kehityspäällikkö. ”Tarkista jääkaapin sisältö ennen kauppaan lähtöä, niin tiedät mitä tarvitset. Kaupasta tullessa täytä jääkaappi niin, että ensin vanhenevat ovat edessä.”

Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan kuluttajiin. 

Hävikkiviikko onkin hyvä heräte jokaiselle. Elintarvikkeiden päiväysmerkinnät on hyvä kerrata: parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Moni tuote säilyy erinomaisena pitkään parasta ennen -päiväyksen mentyäkin.

”Helppo tapa vähentää hävikkiä on käyttää jääkaapissa olevia ruoka-aineita luovasti”, muistuttaa Marita Suontausta. ”Munakkaat, pyttipannu, wokit ja keitot ovat hyviä ruokia silloin, kun jääkaapissa on paljon monenlaista pientä, joista yhdessä tulee uusi hyvä ateria. Kuivahtaneesta leivästä ja pullasta saa myös monia herkkuja.”

Hävikkiresepti:

Leipäpuuro
Leipäpuuro tehdään ruisleivästä ja puolukoista. Kuva: Helena Velin

Leipäpuuro

Leipäpuuroon kuivahtaneet ruisleivät uppoavat kätevästi. Puuro maistuu erityisen aromikkaalta, koska hapatettu ruisleipä antaa puuroon makua. Keittoaika on lyhyempi kuin jauhoista tehdyllä ruismarjapuurolla.

1 l vettä
300 g kuivuneita ruisleivän palasia
4 dl g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
1,5 dl sokeria tai maun mukaan
(ripaus suolaa)

Paloittele leipäviipaleet veteen ja liota niitä kuivuudesta riippuen 0,5 - 2 tuntia.
Keitä ruisleivän palasia hiljalleen vedessä välillä sekoitellen kunnes ne pehmenevät.
Lisää sokeroidut puolukat. Anna hetki kiehahtaa.
Jos leivät eivät hajoa riittävästi tai haluat aivan tasaista puuroa, soseuta sauvasekoittimella.
Lisää tarvittaessa sokeria ja tarkista suola.

Leivän määrä voi vaihdella riippuen leivän kuivuudesta. Lisää puuroon vettä, jos se tuntuu liian paksulta.
Tee kerralla marjapuuroa isompi annos. Se maistuu jäähtyneenä seuraavan päivän aamu- tai välipalana. Myös mustikat sopivat hyvin tähän puuroon, käytä niitä hieman puolukoita enemmän, koska mustikat ovat miedomman makuisia. Lisää sokeria aluksi vähemmän.

Lisää hävikkireseptejä MKN:n sivuilta:

Hävikkiruokaohjeita löydät täältä

Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti.

MKN kannustaa kuluttajia välttämään ja vähentämään ruokahävikkiä. MKN on mukana Kuluttajaliiton koordinoimassa kansallisessa Hävikkifoorumissa.