Marja-, vihannes- ja luonnontuotealan toimijoilla vahva tahto verkostoitumiseen

ProAgria, MKN Itä-Suomen pakastekuivauksen tuottajaselvitys on valmistunut. Selvityksestä ilmeni, että marja-, vihannes- ja luonnontuotealan tuottajilla on vahva halu verkostoitua, jotta raaka-ainetta saadaan pakastekuivauksen tarpeisiin. Yhteistyötä halutaan tehdä ennen kaikkea raaka-aineiden toimittajina, rahtikuivauspalvelujen ostajina ja tukkutoimijoina. Yhteistyöltä toivotaan apua markkinointiin, raaka-ainehankintaan, jatkojalostukseen, tuotekehitykseen ja logistiikkatoimintojen kehittämiseen.

Pakastekuivatutu tuotteetmuokattu
Pakastekuivattuja tuotteita Emman tuvassa Joensuussa

MKN Itä-Suomen / ProAgria Itä-Suomen pakastekuivauksen tuottajaselvitys on valmistunut. Selvityksestä ilmeni, että marja-, vihannes- ja luonnontuotealan tuottajilla on vahva halu verkostoitua, jotta raaka-ainetta saadaan pakastekuivauksen tarpeisiin. Marjanviljelijöistä noin puolet ja vihannesviljelijöistä lähes 80 prosenttia olisivat valmiita yhteistyöhön pakastekuivauksen tiimoilta. Luonnontuotealan toimijoista yhteistyö kiinnosti lähes 70 prosenttia vastaajista. Yhteistyötä halutaan tehdä ennen kaikkea raaka-aineiden toimittajina, rahtikuivauspalvelujen ostajina ja tukkutoimijoina. Yhteistyöltä toivotaan apua markkinointiin, raaka-ainehankintaan, jatkojalostukseen, tuotekehitykseen ja logistiikkatoimintojen kehittämiseen.

Kyselyyn vastauksia yli 250 tuottajalta

Kysely toteutettiin kesällä 2023 ja siihen vastasi 150 luonnontuotealan toimijaa, 96 marja- ja hedelmänviljelijää ja 20 vihannesviljelijää. Pääosa marjanviljelijöistä tuotti mansikkaa, herukkaa ja vadelmaa. Vihannesviljelijöiden päätuotteita olivat kaalit, sipulit, porkkanat, palkokasvit, maustekasvit ja punajuuri. Luonnontuotekyselyyn vastasi metsämarjojen, -sienten, kuusenkerkän, pakurin ja ruohovartisten villiyrttien keräilijöitä, tukkuja ja jatkojalostajia.

  • Jatkossa tullaan järjestämään kiinnostuneiden yritysten kesken verkostoitumistilaisuuksia, jossa tullaan tutuiksi ja käydään läpi verkostoitumiseen liittyviä toimintatapoja. Käynnissä on myös pakastekuivattujen tuotteiden markkinaselvitys, jossa kohdemaina on Suomen lisäksi Saksa ja Japani. Ja luonnollisesti myös toiminnan kannattavuutta selvitetään, toteaa hankevastaava, yritysasiantuntia Johanna Rinnekari MKN Yrityspalveluista.

Tavoitteena korkealaatuiset premium -tuotteet

Selvitys liittyy mm. Nordic Freeze Dry Oy:n pakastekuivauslaitoksen toiminnan käynnistämiseen Kiteen Puhoksessa. Alkuvaiheessa tehdään pakastekuivausta alihankintana vihannes-, marja- ja luonnontuotealan yrityksille. Tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia pakastekuivattuja premium-tuotteita kansainvälisille markkinoille. Pakastekuivattujen tuotteiden etuna on se, että aromit, vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä rakenne ja väri säilyvät parempina kuin lämpökuivauksessa.

Pakastekuivattujen tuotteiden tuottajaselvitys -hanketta koordinoi ProAgria Itä-Suomi ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset MKN. Luonnontuotteiden tuottajaselvityksen laati Idea Nature Oy yhteistyössä Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:n ja Arktiset Aromit ry:n kanssa. Viljeltyjen vihannesten ja marjojen osalta selvityksen laati Kehitysyhtiö SavoGrow Oy. Hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -hankerahoitus ja Business Joensuu.

Lisätiedot:

Raportit: Pakastekuivauksen tuottajaselvityksen raportit

Yritysasiantuntija, hankevastaava Johanna Rinnekari p. 040 301 2441 johanna.rinnekari@maajakotitalousnaiset.fi, johanna.rinnekari@proagria.fi

Puutarhatuotannon eritysasiantuntija Päivi Turunen p. 040 301 2452, paivi.turunen@proagria.fi